Hrvaška pogodba za nakup 126 oklepnikov je bila vredna 180 milijonov evrov, v Sloveniji pa je pogodba za 135 oklepnikov vredna 278 milijonov evrov. Foto: EPA
Hrvaška pogodba za nakup 126 oklepnikov je bila vredna 180 milijonov evrov, v Sloveniji pa je pogodba za 135 oklepnikov vredna 278 milijonov evrov. Foto: EPA

Bartol Jerković, ki je predsednik uprave družbe Đuro Đaković, specialna vozila, je zanikal navedbe hrvaških medijev, da je finskemu proizvajalcu oklepnikov posredoval zaupne informacije o razpisu hrvaškega obrambnega ministrstva (MORH) glede nakupa novih oklepnih vozil.

V medijih so se pojavila poročanja, da je zaupne podatke iz razpisa Patrii razkril leta 2005, vendar je na novinarski konferenci pojasnil, da je bil razpis objavljen šele dve leti pozneje. "Ko je potekal postopek za javni razpis, so bili znani vsi ali velika večina dejavnikov, na podlagi katerih je MORH ocenjeval ponudbe in je odločil tako, kot je odločil," je dejal.

130 milijonov posla za Đuro Đaković
Po besedah Jerkovića gre za zlonamerne obtožbe proti njemu in podjetju, ki ga vodi, ko Hrvaška vojska končuje preizkus prvih dveh oklepnikov finske Patrie, medem ko so štirje oklepniki še v izdelavi.

Pred nekaj dnevi je hrvaški Jutarnji list poročal o domnevni korupciji pri nakupu 126 oklepnikov, pri čemer so novinarji zapisali, da naj bi Jerković leta 2005 pošiljal zaupne podatke avstrijskemu posredniku Wolfgangu Riedlu. Po poročanju Jutarnjega lista naj bi imel največ koristi od pogodbe s finskim podjetjem prav Đuro Đaković zaradi programov "offset".

Hrvaško obrambno ministrstvo je pogodbo s Patrio podpisalo oktobra leta 2007 in Đuro Đaković je bil deležen 130 milijonov vrednega programa offset.