Trudeau je Duterteja javno kritiziral zaradi dejanj filipinskih varnostnih sil. Foto: EPA
Trudeau je Duterteja javno kritiziral zaradi dejanj filipinskih varnostnih sil. Foto: EPA
Bell
Kanada je Filipinom prodala 16 vojaških helikopterjev Bell. Foto: EPA

"Vojaškim silam sporočam, naj prekinejo dobavo, našli bomo novega dobavljavca. Spoštujemo mnenje Kanade," je po televiziji sporočil Duterte in vojsko pozval, naj ne sklepa orožarskih poslov s Kanado ali ZDA, saj vedno postavljajo pogoje za uporabo. Potrdil je, da helikopterje nakupuje za boj proti maoističnim upornikom, poroča Reuters.

Kanada je s Filipini v torek sklenila posel za prodajo 16 vojaških helikopterjev v vrednosti 233 milijonov ameriških dolarjev. Filipinski obrambni minister Delfin Lorenzana je zagotovil, da bodo helikopterje uporabljali za "pomoč ob nesrečah, iskanje in reševanje, prevoz potnikov in opreme", medtem pa je filipinski major general Restituto Padilla za Reuters dejal, da bodo helikopterje uporabljali v "notranjih varnostnih operacijah" proti komunistom in islamskim upornikom.

Z izjavo je Padilla sprožil odziv Kanade, ki je sporočila, da bodo še enkrat pregledali posel, saj so zaskrbljeni nad možnimi kršitvami človekovih pravic in dodali, da so prvotno razumeli, da so helikopterji namenjeni nevojaškim operacijam.

Tiskovna predstavnica kanadske zunanje ministrice Chrystie Freeland je dejala, da lahko ministrica zavrne dovoljenje za prodajo, če ta ogroža človekove pravice, in da je to tudi pripravljena storiti, vendar je Kanado prehitel kar filipinski predsednik.

Trudeau lani kritiziral Duterteja
Ko se je kanadski premier Justin Trudeau lani sestal z Dutertejem, je filipinske varnostne sile kritiziral, da kršijo človekove pravice. "To ljudje pričakujejo od Kanade, zato ni presenečenje, da to izpostavljamo," je po poročanju Guardiana novinarjem po pogovoru s filipinskim predsednikom dejal nasmejani Trudeau.

Duterte je kritiko razumel nekoliko drugače. "To je osebna in uradna žalitev. Odgovarjam le Filipincem," je dejal.

Duterte se je nekoč primerjal s Hitlerjem, hvalil se je, da je nekoga zabodel do smrti, trdil je tudi, da je nekega moškega porinil s helikopterja. Položaj predsednika je prevzel pred dvema letoma, od takrat pa vodi "vojno proti mamilom", v kateri je bilo po oceni Amnesty International ubitih najmanj 7.000 ljudi.

Poleg t. i. vojne proti mamilom se filipinske sile borijo tudi proti džihadistom in maoističnim upornikom.

Prepad med retoriko in dejanji
Kanada je sicer po podatkih Stockholmskega mednarodnega mirovnega raziskovalnega instituta 15. največji izvoznik orožja na svetu.

Cesar Jaramillio, izvršni direktor Projekta Ploughshares, kanadske organizacije, ki si prizadeva za razoroževanje, je dejal, da se Kanada predstavlja kot progresivna država, a da je vse teže uskladiti njeno zunanjepolitično politiko z njenimi dejanji. Glede prodaje helikopterjev je vprašal, "zakaj Kanada prodaja orožja znanemu kršitelju človekovih pravic".

Politolog na Univerzi v Ottawi Srdjan Vučetić je dejal, da filipinska vlada ni nekaj, kar bi si nekdo, kot je Trudeau, želel podpirati. "Gotovo ima njegov urad svetovalce na področju človekovih pravic."

Prodajo helikopterjev Bell, ki jih snuje ameriško podjetje, a so izdelani v Kanadi, je omogočila Kanadsko trgovska korporacija, krovna organizacija, ki v imenu kanadske vlade prodaja orožje drugim državam.

Prodajajo tudi Savdski Arabiji
Ne gre sicer za prvi primer sporne kanadske prodaje orožja. Pred dvema letoma je vlada kljub domačim kritikam odobrila prodajo oklepnih vozil Savdski Arabiji v vrednosti 12 milijard ameriških dolarjev. S tem je Kanada postala ena največjih prodajalcev orožja na Bližnjem vzhodu.

Kmalu so se pojavile navedbe, da se vozila uporabljajo v nasprotju s pogoji prodaje. Na spletu so se namreč pojavili posnetki, ki kažejo vozila, narejena v Kanadi, med zatiranjem protestov. Narasla je tudi zaskrbljenost, da Savdska Arabija kanadska vozila uporablja v svoji vojni v Jemnu.

Javnomnenjske raziskave kažejo, da je podpora javnosti takšnim prodajam orožja nizka, zaradi česar bi Trudeau po mnenju Vučetića lahko izgubil svoj politični kapital in zapravil skrbno izdelano podobo, še poroča Guardian.