Svet
Justin Trudeau in Rodrigo Duterte
Trudeau je Duterteja javno kritiziral zaradi dejanj filipinskih varnostnih sil. Foto: EPA
Bell
Kanada je Filipinom prodala 16 vojaških helikopterjev Bell. Foto: EPA

Dodaj v

Duterte po pomislekih kanadskih oblasti preklical nakup vojaških helikopterjev iz Kanade

Preklic 233 milijonov dolarjev težkega posla
9. februar 2018 ob 11:27,
zadnji poseg: 9. februar 2018 ob 16:32
Ottawa - MMC RTV SLO, Reuters

Predsednik Filipinov Rodrigo Duterte je vojski naročil, naj prekliče nakup 16 vojaških helikopterjev v vrednosti 233 milijonov ameriških dolarjev, potem ko je kanadska vlada izrazila pomisleke glede možnosti uporabe helikopterjev v boju proti filipinskim upornikom.

"Vojaškim silam sporočam, naj prekinejo dobavo, našli bomo novega dobavljavca. Spoštujemo mnenje Kanade," je po televiziji sporočil Duterte in vojsko pozval, naj ne sklepa orožarskih poslov s Kanado ali ZDA, saj vedno postavljajo pogoje za uporabo. Potrdil je, da helikopterje nakupuje za boj proti maoističnim upornikom, poroča Reuters.

Kanada je s Filipini v torek sklenila posel za prodajo 16 vojaških helikopterjev v vrednosti 233 milijonov ameriških dolarjev. Filipinski obrambni minister Delfin Lorenzana je zagotovil, da bodo helikopterje uporabljali za "pomoč ob nesrečah, iskanje in reševanje, prevoz potnikov in opreme", medtem pa je filipinski major general Restituto Padilla za Reuters dejal, da bodo helikopterje uporabljali v "notranjih varnostnih operacijah" proti komunistom in islamskim upornikom.

Z izjavo je Padilla sprožil odziv Kanade, ki je sporočila, da bodo še enkrat pregledali posel, saj so zaskrbljeni nad možnimi kršitvami človekovih pravic in dodali, da so prvotno razumeli, da so helikopterji namenjeni nevojaškim operacijam.

Tiskovna predstavnica kanadske zunanje ministrice Chrystie Freeland je dejala, da lahko ministrica zavrne dovoljenje za prodajo, če ta ogroža človekove pravice, in da je to tudi pripravljena storiti, vendar je Kanado prehitel kar filipinski predsednik.

Trudeau lani kritiziral Duterteja
Ko se je kanadski premier Justin Trudeau lani sestal z Dutertejem, je filipinske varnostne sile kritiziral, da kršijo človekove pravice. "To ljudje pričakujejo od Kanade, zato ni presenečenje, da to izpostavljamo," je po poročanju Guardiana novinarjem po pogovoru s filipinskim predsednikom dejal nasmejani Trudeau.

Duterte je kritiko razumel nekoliko drugače. "To je osebna in uradna žalitev. Odgovarjam le Filipincem," je dejal.

Duterte se je nekoč primerjal s Hitlerjem, hvalil se je, da je nekoga zabodel do smrti, trdil je tudi, da je nekega moškega porinil s helikopterja. Položaj predsednika je prevzel pred dvema letoma, od takrat pa vodi "vojno proti mamilom", v kateri je bilo po oceni Amnesty International ubitih najmanj 7.000 ljudi.

Poleg t. i. vojne proti mamilom se filipinske sile borijo tudi proti džihadistom in maoističnim upornikom.

Prepad med retoriko in dejanji
Kanada je sicer po podatkih Stockholmskega mednarodnega mirovnega raziskovalnega instituta 15. največji izvoznik orožja na svetu.

Cesar Jaramillio, izvršni direktor Projekta Ploughshares, kanadske organizacije, ki si prizadeva za razoroževanje, je dejal, da se Kanada predstavlja kot progresivna država, a da je vse teže uskladiti njeno zunanjepolitično politiko z njenimi dejanji. Glede prodaje helikopterjev je vprašal, "zakaj Kanada prodaja orožja znanemu kršitelju človekovih pravic".

Politolog na Univerzi v Ottawi Srdjan Vučetić je dejal, da filipinska vlada ni nekaj, kar bi si nekdo, kot je Trudeau, želel podpirati. "Gotovo ima njegov urad svetovalce na področju človekovih pravic."

Prodajo helikopterjev Bell, ki jih snuje ameriško podjetje, a so izdelani v Kanadi, je omogočila Kanadsko trgovska korporacija, krovna organizacija, ki v imenu kanadske vlade prodaja orožje drugim državam.

Prodajajo tudi Savdski Arabiji
Ne gre sicer za prvi primer sporne kanadske prodaje orožja. Pred dvema letoma je vlada kljub domačim kritikam odobrila prodajo oklepnih vozil Savdski Arabiji v vrednosti 12 milijard ameriških dolarjev. S tem je Kanada postala ena največjih prodajalcev orožja na Bližnjem vzhodu.

Kmalu so se pojavile navedbe, da se vozila uporabljajo v nasprotju s pogoji prodaje. Na spletu so se namreč pojavili posnetki, ki kažejo vozila, narejena v Kanadi, med zatiranjem protestov. Narasla je tudi zaskrbljenost, da Savdska Arabija kanadska vozila uporablja v svoji vojni v Jemnu.

Javnomnenjske raziskave kažejo, da je podpora javnosti takšnim prodajam orožja nizka, zaradi česar bi Trudeau po mnenju Vučetića lahko izgubil svoj politični kapital in zapravil skrbno izdelano podobo, še poroča Guardian.

B. V., J. R.
Prijavi napako
Komentarji
boro007
# 09.02.2018 ob 12:19
Medtem ko kanadski predstavniki pravijo, da so prepričani, da bodo helikopterje na Filipinih uporabljali za "pomoč ob nesrečah, iskanje in reševanje, prevoz potnikov in opreme", pa je filipinski major general Restituto Padilla za Reuters dejal, da bodo helikopterje uporabljali v "notranjih varnostnih operacijah". Z izjavo je sprožil odziv Kanade, ki je sporočila, da bodo še enkrat pregledali posel.

Mhm Justin vojaške helikopterje si prodal samo za raeševanje in prevoz stvari, če nameravajo pa Vojaške helikopterje uporabiti za VOJAŠKE operacije, boš pa še enkrat premislil... Kere hinavske izjave... Povej da ti dnar ne smrdi, da ti razni lobiji plačujejo da delaš za njih kot še večina drugih voditeljev velikih držav.

Zanimivo kako so zahoda polna usta pravičnosti, demokracije in miru... Ko je pa treba orožje prodajat pa kar pozabijo na te tri vrednote. Jah sj dnar je dnar, in je važnejši od vseh teh treh pa če si priznamo ali ne.
oziris.va
# 09.02.2018 ob 11:43
Kanada nadaljuje s prodajo orožja Filipinom, čeprav kritizira Duterteja

Če pa denar ne smrdi.
Aprila
# 09.02.2018 ob 12:35
Zgornji članek je lep primer kako ima za Trudeau, enega izmed najbolj glasnih zagovornikov humanitarnosti, dobrodelnosti in človekoljubnosti, denar večjo težo kot njegovi liberalni nadzori.

Ko začneš gledati kaj počnejo, ne kaj govorijo, vidiš da so tisti najbolj polni retorike o humanitarnosti, dobrodelnosti in človekoljubnosti sami osebno zelo malo naredijo za humanitarnost, dobrodelnost in človekoljubnost, ker to izgleda pričakujejo samo od drugih, ter da je v velikih primerih ta dobrodelnost, človekoljubnost in humanitarnost samo za izboljšavo javne podobe, ali ker iz tega naslova služijo denar.
HOR
# 09.02.2018 ob 12:10
Prodajajo vsem, ki niso direktni vojaški nasprotniki, ne glede na krvave roke....
penzl
# 09.02.2018 ob 11:47
Ni važno na kateri politični strani si - denar diši vsem enako. ;)
SF-SN
# 09.02.2018 ob 16:12
Predsednik Filipinov Rodrigo Duterte je vojski naročil, naj prekliče nakup 16 vojaških helikopterjev v vrednosti 233 milijonov ameriških dolarjev, po tem, ko je kanadska vlada izrazila pomisleke glede možnosti uporabe helikopterjev v boju proti filipinskim upornikom.

Proti istim "upornikom", ki so pod črno zastavo ISISa pobijali po Maraviju?
Bivši uporabnik
# 09.02.2018 ob 14:46
Cudno da se Klipan ne oglasi, bi kaj vec povedal o tem kdo prodaja orozje seriatski savdski arabiji. Kapitalisticni pohlep po denarju vsi poznamo, mnogi pa radi pozabljajo, da so socialisti ravno tako pohlepni, vendar so povrh se sila hinavski, ker se radi lepega delajo. Zato imam raje opravka s kapitalistom, kot pa socialistom, vsaj vem koga imam pred sabo.
Prismuknjen
# 09.02.2018 ob 13:59
A ni ta premier Kanade, primer velikega človeka in človekoljuba?
Brannigan
# 09.02.2018 ob 14:51
Kmalu so se pojavile navedbe, da se vozila uporabljajo v nasprotju s pogoji prodaje. Na spletu so se namreč pojavili posnetki, ki kažejo vozila, narejena v Kanadi, med zatiranjem protestov. Narasla je tudi zaskrbljenost, da Savdska Arabija kanadska vozila uporablja v svoji vojni v Jemnu.

A kdo sploh verjame, da se bo orožje uporabljajo za kaj drugega kot nasilje??? Kdo ga bo sploh kupil za drugačne namene? Za kaj bi se sploh uporabljal če ne za nasilje??
Bomo podpisali pogodbo, da kupljeno orožje ne sme zatirati protestov in sodelovati v vojni?... To pa je res naivnost..
SF-SN
# 09.02.2018 ob 16:13
@pkorosec
Cudno da se Klipan ne oglasi, bi kaj vec povedal o tem kdo prodaja orozje seriatski savdski arabiji. Kapitalisticni pohlep po denarju vsi poznamo, mnogi pa radi pozabljajo, da so socialisti ravno tako pohlepni, vendar so povrh se sila hinavski, ker se radi lepega delajo. Zato imam raje opravka s kapitalistom, kot pa socialistom, vsaj vem koga imam pred sabo.

Trudeau niti slučajno ni socialist, ampak navaden neoliberalec
el CARTEL
# 09.02.2018 ob 13:24
klasika.
zahodni kapitalizem

EU tudi daje nagrade kitajskim disidentom, nato pa podpisujejo sporazume s kitajsko. ipd.
Knez_Kocelj
# 09.02.2018 ob 16:18
Trudeau pa ni kaj bolj drugačen od Duterteja. Samo s to razliko, da je iz sebe naredil uspešno fasado kot gej, feminist, čustven fantek...V resnici pa je poceni demagog in plitek populist, ki mu prodaja orožja v države (ki vsakodnevno kršijo pravice manjšinam, gejem, ženskam in lastnim državljanom) kot so naprimer Savdijska Arabija in Ukrajina sploh ni tuja.
Brannigan
# 09.02.2018 ob 14:54
Bom kupil kruh in podpisal, da ga ne bom pojedel.
Kupim plavutke in prisežem, da vode ne bodo videle.
Nabavim pištolo in prisežem, da z njo ne bom streljal....

Kakšne neumnosti.
topol
# 09.02.2018 ob 16:47
Ta svet je vedno bolj bolan. Govorijo nekaj in delajo čisto nekaj drugega. Če prodajaš orožje, potem ne veš, kdo in zakaj ga bo uporabil. Lahko tudi v morebitnem napadu na državo proizvajalko. Helikopter bo deloval 25 let, če bodo zanj lepo skrbeli in v tem času se lahko spremeni vse. Spomnimo se leta 1975 v Sloveniji npr. in kdo je tedaj napovedoval vojno?
Se pa približno ve, katere države se vojskujejo stalno, katere pa skoraj ne. Pri vsaki prodaji takšni državi je jasno, da se vojaki z oklepnikom ne bodo peljali na travnik po šopek marjetic za svoja dekleta. Torej je biti zaskrbljen popolno pretvarjanje. Dobro so vedeli in vedo, da se bodo z oklepniki Saudijci vojskovali, imajo pa tudi že dolgo zgodovino notranjih krvavih obračunov. Enako je s Filipinci.
Za konec kdor prodaja orožje naj vsaj po pravici prizna zakaj orožje je. Za ubijanje. Če ne takoj, pa čez mesece ali leta. Če ne v nakupni državi pa v kateri drugi kamor ga lahko preprodajo ali podarijo. Še vedno upam, da ljudje niso tako neumni, da bi nasedli na takšne izraze kesanja in zaskrbljenosti in da ne spregledajo sprenevedanja. Naj bo dedec in pove: prodajamo orožje po svetu, da imajo delavci delo, država davke. Več kriznih žarišč je na svetu, bolje nam gre.
Murpek
# 09.02.2018 ob 13:49
Zahod se zaradi pomanjkanja idej za razvoj in velike zadolženosti ter nesposobnosti kakršnihkoli resnih reform čedalje bolj zanaša na prodajo orožja zakar mora seveda ustvarjati konflikte... Poglejte na primer Francoze so na pol propadla država, ki jih gor držijo samo še miljardni orožarski posli...enako seveda velja za USA, UK in seveda tudi Rusijo..
Bivši uporabnik
# 09.02.2018 ob 13:48
Vsi težki človekoljubi, obenem pa preprodajalci orožja.
Mimobeznik
# 09.02.2018 ob 17:12
A niso filipinski uporniki ISIS, ki mu ni uspelo prit v sirski kalifat in so se odločili, da ga naredijo doma?
Bondjanez
# 09.02.2018 ob 13:35
He,he....peoplekind..... Temu se že vsi smejejo. Samo se nogavicke kaze okol po svetu.
Ramus
# 09.02.2018 ob 12:06
"Kanada je Filipinom prodala 16 vojaških helikopterjev Bell. "

Ti Bell helikopterji so znani po tem, da jim ne tesnijo dobro vrata med letom,...

https://www.reuters.com/article/us-philippines-duterte-helicopter/philippine-leader-says-once-threw-man-from-helicopter-would-do-it-again-idUSKBN14I0DH
Petar Karamazov
# 09.02.2018 ob 20:09
Bellov helikopter AH-1Z, ki je enakega tipa kot njegov ruski konkurent Mil-28, ima enkrat višjo ceno od ruskega. Verjamem, da je kanadska delovne sila dražja od ruske in da mogoče v osnovni opremi dobiš malo več, ampak ne more en helikopter stati za dva. Duterte ni butast, Rusi in Kitajci mu ponujajo dovolj igrač za razumno ceno.
Lunatix
# 09.02.2018 ob 19:36
Ma kako se vsi delajo neke fine in moralne ...
neprilagojen
# 09.02.2018 ob 17:47
https://www.youtube.com/watch?v=XSe3vQCR
XvI

Murko
# 09.02.2018 ob 17:17
Samo bedaki in... bitcoini.
vidim
# 09.02.2018 ob 16:36
Trudeau je kukavičje jajce velikih korporacij, ki imajo v načrti veliko umazanega. Je čisto podoben makaronu iz se ve od...
Knez_Kocelj
# 09.02.2018 ob 16:08
Medtem ko so Ljudska Republika Kitajska, Rusija, Iran in Severna Koreja malopridne države in po mnenju zahoda ne smejo ne kupovati ter prodajati orožja.
boro007
# 10.02.2018 ob 05:36
@Petar Karamazov

Se strinjam s tabo, igračke lahko dobi ceneje. In ne samo da ni butast, je precej bolj odkrit od naših zahodnih voditeljev, ki so prave podlasice...

Z veseljem prodajajo orožje, in prav vseeno jim je če bi helikopterje uporabljal v vojaške namene. Tiste izjave/pogoji o civilni uporabi so za njihove (v tem primeru kanadske) volilce, da ne bi opazili da pravzaprav ne delajo zanje ampak za lobije...

Duterte sicer ni povsem gladek, a vsaj za razliko od naših voditeljev dela to kar govori...
nikhrast
# 09.02.2018 ob 16:09
Pamet v roke, biznis najprej.
Saj Justin Trudeau tudi podpira okoljevarstvenike in zeleno industrijo, samo odobril je gradnjo naftovoda od Alberte do Pacifika skozi British Columbijo. To je zdaj glavna tema v Kanadi, spor med Alberto in British Columbijo, še trgovinska vojna, British Columbija noče naftovoda.

Helikopterji pa ne bodo oboroženi, tako je Duterte že odpovedal prodajo, ameriških ali kanadskih helikopterjev noče.
freezbee
# 09.02.2018 ob 15:16
Javnomnenjske raziskave kažejo, da je podpora javnosti takšnim prodajam orožja nizka,

Javnost je pac glupa. Jaz sem takoj za da Slovenija proda za par milijard orozja v SA.
nikhrast
# 09.02.2018 ob 17:21
Trudeau je kapitalist, neoliberalec, zato pa je Kanada tako uspešna.
Prodaja helikopterjev je pa tako odpovedana, Duterte hoče oborožene helikopterje.
enix
# 09.02.2018 ob 12:10
smrdijo samo bitcoini
Kazalo