Vhod na plažo v Hurgadi, kjer bi se po besedah očividcev naj zgodil napad. Foto: EPA
Vhod na plažo v Hurgadi, kjer bi se po besedah očividcev naj zgodil napad. Foto: EPA
Egiptovska policija
V ločenem incidentu so napadalci v mestu Badrašin s strelnim orožjem napadli policijski avtomobil, pri čemer so ubili pet policistov. (Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters
Nemčija potrdila, da sta bili žrtvi nemški državljanki

Napadalec je z nožem napadel in umoril dve Nemki ter poškodoval še dve drugi turistki na plaži hotela Zahabia. Nato je odplaval do sosednje plaže letovišča Sunny Days El Palacio, kjer je napadel še drugi dve turistki, so sporočile egiptovske varnostne sile. Napadalca so na drugem kraju zločina aretirali.

"Napadalec je imel nož, s katerim je obe žrtvi, ki sta umrli, po trikrat zabodel v prsni koš. Obe sta umrli na plaži," je povedal vodja varnosti v hotelu El Palacio Saud Abdelaziz. "Napadalec je nato preskočil zid med hoteloma in odplaval do druge plaže," je še dodal.

Po besedah Abdelaziza sta med poškodovanimi dve Čehinji in dve Armenki, vse pa se zdravijo v tamkajšnji bolnišnici. Češko zunanje ministrstvo je po Twitterju sporočilo, da je Čehinja v napadu utrpela blažjo poškodbo noge.

Egiptovsko notranje ministrstvo je sporočilo, da še vedno preiskujejo motiv napadalca. Egiptovski mediji sicer poročajo, da ni šlo za terorizem, temveč za osebni obračun med domačinom in turistkama, ranjene naj bi jo skupile po naključju.

Da sta umrli turistki nemški državljanki, je že predtem sporočil direktor za varnost območja ob Rdečem morju, general Mohamed El Hamzavi. Tiskovne agencije so sprva poročale, da sta bili umrli turistki državljanki Ukrajine, a so se te navedbe izkazale za napačne. Enako velja za poročanje srbske tiskovne agencije Tanjug, da so ranjene tri državljanke Srbije in državljanka Poljske. Navedbe Tanjuga je zanikalo srbsko veleposlaništvo v Kairu.

V Hurgadi najmanj 250 Slovencev
S slovenskega ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) so medtem sporočili, da po do zdaj znanih informacijah slovenski državljani v napadu niso bili ranjeni. Dodali so, da je MZZ v stalnem stiku z egiptovskimi oblastmi in slovenskimi turističnimi agencijami, ki imajo v Hurgadi svoje goste. Na območju Hurgade je po podatkih MZZ-ja trenutno vsaj 250 slovenskih turistov.

MZZ slovenskim državljanom sicer na svoji spletni strani odsvetuje vsa potovanja v določene predele Egipta, zlasti na širše območje mest Kairo in Aleksandrija, v mesta v delti Nila in mesta ob Sueškem prekopu ter obmejna področja z Libijo, Sudanom in Izraelom. Odsvetuje tudi vsa potovanja na severni del polotoka Sinaj in vsa nenujna potovanja na južni del polotoka Sinaj, z izjemo mesta Šarm el Šejk z neposredno okolico.

V Hurgadi so bili v napadu z nožem januarja lani ranjeni trije turisti. Napad sta izvedla napadalca, simpatizerja skrajne skupine Islamska država.

Napad na policiste južno od Kaira
Trije oboroženi moški so v ločenem incidentu južno od egiptovske prestolnice Kairo napadli policijski avtomobil, pri čemer so s strelnim orožjem ubili pet egiptovskih policistov, je sporočilo tamkajšnje notranje ministrstvo.

Moški so po napadu, za katerega ni odgovornosti prevzel še nihče, pobegnili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napad se je zgodil v mestu Badrašin, ki leži približno 20 kilometrov južno od Kaira, tam pa je bila policija že večkrat tarča napadov.

Od padca predsednika Mohameda Mursija leta 2013 so džihadisti ubili že več sto policistov in vojakov. Večina napadov se je zgodila na severu Sinajskega polotoka.

Pretekli petek ubitih 21 vojakov
V več napadih na nadzorne točke na jugu Egipta je bilo tako pretekli petek ubitih 21 vojakov. Odgovornost je prevzela skrajna skupina Islamska država (IS).

Egiptovsko notranje ministrstvo je dan zatem sporočilo, da so na vzhodu države ubili 14 domnevnih pripadnikov IS-ja. Ta teden pa je po navedbah ministrstva policija na jugu Egipta ubila še šest članov te skupine, še navaja AFP.

Nemčija potrdila, da sta bili žrtvi nemški državljanki