Strokovnjaki, ki so preučevali ebolo od njenega prvega izbruha leta 1976 v Kongu, so kot gostitelja virusa identificirali gozdne podgane. Podgane, veverice, ježevci in opice so redno na jedilniku v tem delu Afrike. Foto: Reuters
Strokovnjaki, ki so preučevali ebolo od njenega prvega izbruha leta 1976 v Kongu, so kot gostitelja virusa identificirali gozdne podgane. Podgane, veverice, ježevci in opice so redno na jedilniku v tem delu Afrike. Foto: Reuters
Conakry
Prebivalce Conakryja je strah, da bi epidemije ušla izpod nadzora. Foto: Reuters

V zadnjih 24 urah so v zahodnoafriški državi ugotovili štiri nove domnevne primere okužbe s smrtonosno boleznijo, ki v 90 odstotkih vodi v smrt bolnika. Skupno število domnevnih primerov je zdaj 134.

Nevladna organizacija Zdravniki brez meja je ta teden sporočila, da so v Gvineji priča epidemiji ebole, kot ji še niso bili priča.

Izbruh izredno hitro nalezljive bolezni v največji svetovni proizvajalki boksita, iz katerega pridobivajo aluminij, je tuje rudarske družbe prignal do odločitve, da zamrznejo svoje operacije. Središče epidemije je na jugovzhodu države, v bližini rudnikov železove rude. Država ima sicer tudi velike zaloge zlata.

Rudarske družbe najbolj skrbijo razmere v dvomilijonski prestolnici Conakry, kjer so odkrili 12 primerov okužbe in ugotovili štiri smrti, saj na odročnih rudarskih območjih lažje izvajajo preventivne ukrepe.

V Conakryju je med prebivalci že čutiti paniko, saj številni izmed njih živijo v barakarskih naseljih brez ustreznih higienskih razmer, kar predstavlja idealno okolje za širjenje bolezni.

Brazilski rudarski velikan Vale je iz države umaknil nekaj svojega osebja, ti ljudje so se začasno vrnili v svoje domovine, medtem ko so domače delavce poslali na dopust.

Ebola se je dva meseca po izbruhu razširila tudi v druge države v soseščini. Primere so tako odkrili v sosednjih Liberiji in Sierri Leone. Senegal je zaprl svoje meje z Gvinejo.

Številne države v zahodni Afriki so sprejele ukrepe za zajezitev širjenja bolezni, med drugim tudi prepoved prodaje in uživanja podgan, ki v tem delu Afrike velja za poslastico, a strokovnjaki domnevajo, da je glavni prenašalec virusa.

Ukrepi v francoskih bolnišnicah
Za ukrepanje so se odločili tudi v Franciji, ki ohranja tesne vezi s svojimi nekdanjimi kolonijami v zahodni Afriki. Vsem bolnišnicam po državi so naročili posebno opreznost za kakršnimi koli znaki, ki bi lahko bili povezani z ebolo.

Francoski minister za zdravje Marisol Touraine je poudaril, da do zdaj niso odkrili še nobenega primera okužbe, zato gre samo za preventiven ukrep.