Po odstopu vlade se je predsednik Al Sisi sešel z Ismailom Šarifijem. Foto: EPA
Po odstopu vlade se je predsednik Al Sisi sešel z Ismailom Šarifijem. Foto: EPA

"Premier je predsedniku danes ponudil odstop vlade in ta ga je sprejel," so najprej skopo in brez pojasnil sporočili iz Al Sisijevega urada. Kmalu zatem je sledila še objava, da bo Mahlaba, ki je 31-članski kabinet vodil od marca lani, nasledil dozdajšnji minister za nafto Šarif Ismail. Ta ima za oblikovanje nove vlade teden dni časa, poroča BBC.

Po pritisku Al Sisija je že v ponedeljek svoj odstop podal minister za kmetijstvo Salah Halal, ki so ga takoj zatem tudi aretirali. Je namreč eden izmed osumljenih v preiskavi o razširjeni korupciji na ministrstvu za kmetijstvo, ki ga je vodil: vodilni na ministrstvu naj bi v zameno za podkupnine poslovnežem pomagali nezakonito pridobiti državno zemljo.

Politično dogajanje v Egiptu je sicer že v znamenju bližajočih se parlamentarnih volitev, ki so bile že večkrat preložene. Potekale bodo v več fazah: začele se bodo 17. oktobra, končale pa naj bi se 2. decembra. Po prvih načrtih naj bi potekale že na začetku lanskega leta.

Uradnega razloga za odhod premierja v Kairu danes niso navedli, je pa neimenovani vir za AFP povedal, da je cilj napolniti vlado s svežo energijo zaradi korupcijskih očitkov.