Ukrajina Foto: Reuters
Ukrajina Foto: Reuters

"Država je dobila največji udarec za naše bojne zmogljivosti od začetka vojne," je dejal Oleksandr Turčinov.

Torkovi eksploziji v vojaškem oporišču v Vinici na vzhodu Ukrajine je sledil obsežen požar, zaradi katerega so v krogu petih kilometrov evakuirali 30.000 prebivalcev. Številne hiše v okolici so imele zaradi eksplozije uničena okna in vrata.

Eksplozija je odjeknila v času, ko je na območju potekala velika protiteroristična operacija. Po prvih domnevah ukrajinskega vojaškega tožilstva je bila eksplozija posledica sabotaže, za katero naj bi bili odgovorni proruski uporniki.

Ukrajinski premier Volodimir Grojsman je bo obisku območja dejal, da so bili na delu "zunanji dejavniki".

Drug požar letos
V enem največjih skladišč orožja v državi je bilo shranjenih okoli 188.000 ton streliva, med drugim tudi rakete za raketomete. To je že drugi požar v vojaškem skladišču letos. Marca je zagorelo v skladišču streliva v Balakliji v pokrajini Harkov ob meji z Rusijo. Tudi v tem primeru je šlo po mnenju oblasti za sabotažo.

Spopadi na vzhodu Ukrajine trajajo že od spomladi leta 2014 in po neuradnih podatkih Združenih narodov je do zdaj umrlo 10.000 ljudi. Oblasti v Kijevu in njihove zahodne zaveznice obtožujejo Rusijo, da z orožjem pomaga upornikom, kar v Moskvi vseskozi zanikajo.

Februarja leta 2015 so se Ukrajina, Rusija, Nemčija in Francija v beloruski prestolnici Minsk dogovorile o mirovnem dogovoru za vzhod Ukrajine, a do danes orožje še ni utihnilo.