Novi protesti na Tahrirju potekajo že devet dni. Foto: EPA
Novi protesti na Tahrirju potekajo že devet dni. Foto: EPA

Vodja egiptovskega vrhovnega vojaškega sveta Husein Tantavi se je v soboto ločeno sešel z El Baradejem in nekdanjim generalnim sekretarjem Arabske lige Amrom Muso. Oba sta se med protestniki najpogosteje omenjala kot morebitna mandatarja za sestavo vlade narodne rešitve, ki bi prevzela oblast od vojaških oblasti.

El Baradej, ki se je po končanju funkcije na čelu IAEA-ja vrnil v domovino, je po srečanju dejal, da se je pripravljen odpovedati predsedniški kandidaturi, če bi dobil ponudbo, da postane premier v novi vladi narodne rešitve.

Vojaški svet je pred dnevi za predsednika nove začasne vlade imenoval Kamala Al Ganzurija, ki pa ga številni vidijo kot pripadnika Mubarakovega režima. 78-letni Al Ganzuri je med drugim že opravljal premiersko funkcijo pod Mubarakovo vladavino v obdobju 1996-1999.

Legitimacija revolucije
Protestniki v Egiptu zahtevajo, da vojska oblast nemudoma preda začasni civilni vladi, ki bi Egipt vodila do predsedniških volitev junija prihodnje leto. Prav tako zahtevajo zamenjavo Al Ganzurija in njegovega kabineta, ki sicer še ni bil imenovan, z vlado narodne rešitve.

Egiptovski aktivisti so dan pred parlamentarnimi volitvami v Egiptu, ki se bodo začele v ponedeljek, ljudi znova pozvali k udeležbi na množičnem shodu za končanje vojaške vladavine v državi na trgu Tahrir. Današnji protestni shod so poimenovali "legitimacija revolucije".

Novi množični protesti nezadovoljnih Egipčanov sicer trajajo že devet dni, v nasilju med protestniki in varnostnimi silami pa je po državi doslej umrlo najmanj 42 ljudi, največ v Kairu.