Španske varnostne sile bodo na vsak način Puigdemontu poskusile preprečiti vrnitev v Španijo, je napovedal španski notranji minister Zoido. Foto: EPA
Španske varnostne sile bodo na vsak način Puigdemontu poskusile preprečiti vrnitev v Španijo, je napovedal španski notranji minister Zoido. Foto: EPA
Carles Puigdemont
Puigdemont je na Danskem znova zatrdil, da bi bila njegova vrnitev v domovino "dobra za špansko demokracijo". Foto: Reuters

Puigdemont bi se za glasovanje o novem predsedniku katalonske vlade, predvidenem za 31. januar, lahko namenil vrniti v Katalonijo, meni Zoido. V Španijo bi lahko poskusil vstopiti na skrivaj, na primer s helikopterjem ali ladjo, zato bodo španske varnostne sile napele vse moči, da Puigdemontu ne bo uspelo vstopiti "niti v prtljažniku avtomobila", je po poročanju Politica dejal španski notranji minister.

Puigdemont je v Köbenhavnu, kjer je gost tamkajšnje univerze, sporočil, da bi bil njegov prihod domov "dober za špansko demokracijo", vendar ni navedel, kdaj naj bi se vrnil in ali to sploh namerava storiti. Puigdemont je oktobra lani prebegnil v Belgijo. Španske oblasti ga zaradi njegove vloge pri prizadevanjih za neodvisnost Katalonije obtožujejo upora in zlorabe javnih sredstev, v Španiji mu zato grozi aretacija.

Torrent predlagal Puigdemonta
Predsednik katalonskega parlamenta Roger Torrent je Puigdemonta v ponedeljek predlagal za novega predsednika vlade Katalonije. Puigdemont je nato napovedal, da bo kljub grožnjam Španije oblikoval novo vlado, in trdi, da lahko vlada iz Belgije.

Medtem je po besedah vira iz stranke sicer umaknil svojo prošnjo za sodelovanje na glasovanju prek spletnega strežnika, kar je sprožilo ugibanja, ali se namerava za glasovanje vrniti v Katalonijo.

Zoido je Puigdemonta obtožil, da uprizarja cirkus. "On beži pred španskim pravosodjem, zato ne more določati toka dogajanja," je poudaril in dodal, da so vse španske meje strogo zastražene v pričakovanju katalonskega voditelja.

Španija: Puigdemont ne more priseči iz tujine
Španski notranji minister je še poudaril, da po presoji pravnih strokovnjakov v katalonskem parlamentu prisega predsednika vlade na položaj ne more potekati prek videopovezave. Španski premier Mariano Rajoy je posvaril, da bo v primeru Puigdemontovega poskusa vodenja Katalonije iz Bruslja vlada v Madridu ohranila neposredno upravo v Kataloniji.