Kraljica in princ Filip bosta v Slovenijo pripotovala z letalom. Foto: EPA
Kraljica in princ Filip bosta v Slovenijo pripotovala z letalom. Foto: EPA
Ljubljanski grad
Slavnostno kosilo bo veleposlanik Tom Simmons organiziral na Ljubljanskem gradu. Foto: RTVSLO

Ob prihodu na ljubljansko letališče Jožeta Pučnika bo sprejeta z vojaškimi častmi, nato pa si bo ogledala glasbeno delavnico britanske šole, princ Filip, vojvoda Edinburški, pa si bo ogledal delavnico British Councila z naslovom "Future city game". Za oba gosta bo sledil sprejem pri veleposlaniku Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske Timu Simmonsu, na katerega je povabljenih 160 gostov, med njimi predstavniki slovenske vlade, parlamenta, občin, podjetij, nevladnih organizacij, akademiki in drugi, ki so pomagali razvijati slovensko-britansko prijateljstvo od osamosvojitve Slovenije dalje. Še isti dan se bosta oba srečala tudi s premierjem Janezom Janšo.

Obisk Lipice in podelitev lipicanca
V sredo si bosta gosta ogledala predstavitev programa lipiške klasične jahalne šole, tamkajšnji obrtniki pa bodo pripravili tudi stojnice. V Lipici se bosta srečala tudi z otroki, ki so prejeli nagrado projekta "Lipica", ob tem pa bodo gostji simbolno podelili tudi lipicanca.

Nato se bo kraljica udeležila sprejema za udeležence konference Slovenskega društva ZN-a za trajnostni razvoj, na katerem bodo gospodarstveniki Janez Škrabec, Tatjana Fink, Jon Pender in Žiga Debeljak predstavili primere dobrih praks s področja trajnostnega razvoja, britanski zunanji minister David Miliband pa bo predstavil vlogo in pomembnost britanskih atašejev pri pobudi omenjenega društva.

Slavnostno kosilo na Ljubljanskem gradu
Britanski veleposlanik bo oba gosta pogostil s kosilom na Ljubljanskem gradu, udeležilo pa naj bi se ga tudi 80 Slovencev - politikov in gospodarstvenikov. Po kosilu se bo kraljica sprehodila po ljubljanskem mestnem središču, nato pa se v prostorih Slovenske filharmonije udeležila podelitve zlatih priznanj programa MEPI - Mednarodnega priznanja za mlade in se srečala s predstavniki, podporniki in udeleženci programa.

V četrtek uradni program za gosta ni predviden, kar pomeni, da bosta verjetno že zgodaj zapustila državo.

M. R.