Zelenski (levo) je v soboto v Carigradu obiskal Erdogana, ki je obljubil turško pomoč Ukrajini. Foto: Reuters
Zelenski (levo) je v soboto v Carigradu obiskal Erdogana, ki je obljubil turško pomoč Ukrajini. Foto: Reuters

Erdogan je tako Rusijo kot Ukrajino pozval k umirjanju razmer na območju Donbasa. V zadnjih dneh poročajo o porastu nasilja na "kontaktni točki" med ukrajinsko vojsko in proruskimi separatisti. Rusija je ob tem na meji z Ukrajino okrepila vojaško prisotnost.

"Za mirno in varno prihodnost regije želimo, da obe državi čim prej rešita nesoglasja s pogajanji in z mirom. Tudi mi si prizadevamo za to," je po srečanju z Zelenskim dejal Erdogan, ki je v petek po telefonu govoril tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Turški predsednik je v soboto gostil ukrajinskega predsednika Zelenskega in mu zagotovil "vso potrebno podporo" v povezavi z dogajanjem v Donbasu – območju samooklicanih republik Doneck in Lugansk.

Ruski predsednik Putin je v petkovem telefonskem pogovoru sicer Ukrajino obtožil "nevarnih izzivalnih akcij" v Donbasu. Kijev na drugi strani napadov na vojsko obtožuje proruske separatiste, Rusijo pa kopičenja vojske na meji.

ZDA: Pred Ukrajino največ ruskih vojakov od priključitve Krima

ZDA so medtem potrdile, da je Rusija na vzhodni meji Ukrajine nakopičila največ vojakov po letu 2014, ko so si priključili polotok Krim in podprli separatiste v Donbasu. Moskva zanika, da bi prisotnost ruske vojske predstavljala grožnjo, in sporoča, da bodo ostali, dokler se bo to zdelo primerno.

Toplejši turški odnosi z Ukrajino

Sorodna novica Zelenski obiskal vojake v Donbasu, Putin obtožuje Kijev provokativnih dejanj
Ženi, Emine Erdogan (desno) in Olezan Zelenska, na Galatskem stolpu. Foto: Reuters
Ženi, Emine Erdogan (desno) in Olezan Zelenska, na Galatskem stolpu. Foto: Reuters

Turčija sicer sodeluje z obema državama, a se zdijo njeni odnosi z Ukrajino toplejši. Turčija in Rusija intenzivno sodelujeta na vojnih območjih v Siriji, Libiji in Gorskem Karabahu ter tudi v energetskem in vojaškem sektorju. Članice zavezništva Nato je še posebej razburil turški nakup ruskih sistemov S-400.

Na drugi strani Turčija z Ukrajino tesno sodeluje pri razvoju vojaške tehnologije, kot so sateliti, radarji in rakete. Ukrajinska podjetja med drugim proizvajajo motorje za turške lovce in tanke, navaja Al Džazira. Ukrajina je od Turčiji pred dvema letoma kupila bojne brezpilotne letalnike. Ob tem je Ankara leta 2014 kritizirala rusko priključitev Krima in podprla ukrajinsko ozemeljsko celovitost.

Prav ruska priključitev Krima pred šestimi leti in spremenjeno razmerje moči v Črnem morju naj bi po navedbah Al Džazire spreobrnilo turški odnos do Rusije. Sledila je otoplitev odnosov z Ukrajino, s katero sta leta 2017 omogočili čezmejno potovanje brez potnih listov, trenutno pa si prizadevata za implementacijo prostotrgovinskega sporazuma, s katerim bi povečali trgovino.

Turčija podprla Ukrajino