Erjavec je na srečanju z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom ponovil stališče Slovenije, da podpira rešitev ukrajinske krize z dialogom. Foto: Twitter
Erjavec je na srečanju z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom ponovil stališče Slovenije, da podpira rešitev ukrajinske krize z dialogom. Foto: Twitter
Karl Erjavec na obisku v Rusiji

Erjavec se je med obiskom v Moskvi srečal z vodjo ruske diplomacije Sergejem Lavrovom, s katerim sta razpravljala predvsem o krizi v Ukrajini. Lavrov je poudaril, da si Moskva prizadeva, da bi jo rešili s političnim dialogom, bi bilo pa pomembno, da bi novi ukrajinski predsednik ustavil napade ukrajinske vojske na vzhodu in jugu Ukrajine. Erjavec je Lavrovu ponovil stališče Slovenije, da Ljubljana podpira rešitev z dialogom in zagovarja ozemeljsko celovitost Ukrajine.

Gospodarsko sodelovanje držav se krepi
Vodja slovenske diplomacije je govoril tudi z ruskim ministrom za zveze in množične komunikacije Nikolajem Nikiforovom, s katerim sopredsedujeta medvladni komisiji za gospodarsko sodelovanje med državama. Naslednje zasedanje omenjene komisije bo konec leta v Sloveniji, obisk pa sta izkoristila za skupen pregled programa zasedanja. Ob tem sta tudi potrdila, da je sodelovanje med državama zelo uspešno. Lani sta imeli državi blagovno menjavo v višini dveh milijard dolarjev, za prihodnje leto pa napovedi kažejo, da se bo še povečala za nekaj sto milijonov dolarjev.

V povezavi s plinovodom Južni tok je Erjavca zanimalo predvsem to, kaj pomeni podpis memoranduma z Avstrijo. Od ruskega sogovornika je dobil zagotovilo, da to ne bo vplivalo na realizacijo tega projekta v Sloveniji.

Lavrov in Nikiforov kmalu v Sloveniji
Minister je še razkril, da Lavrov 8. julija prihaja v Slovenijo na odprtje razstave, ki bo posvečena vsem ruskim žrtvam na slovenskem ozemlju, zlasti iz prve in druge svetovne vojne. Minister Nikifirov pa bo 27. julija prišel na slovesnost ob Ruski kapelici na Vršiču.

Minister zavrača kritike opozicije
Ob tem je Erjavec zavrnil očitke opozicije glede njegovega obiska v Rusiji. Kot je pojasnil, EU ni sprejela nobenih sankcij, predvsem ne gospodarskih in tudi ne nobene prepovedi srečanj ali stikov ministrov. "Celo več, na zadnjem Evropskem svetu, ki se ga je udeležila predsednica vlade, je bilo celo dano napotilo, da naj se vzpostavi čim več stikov in pogovorov z rusko stranjo. Te kritike jemljem kot neutemeljene," je še dejal Erjavec.

Ministrov obisk v Rusiji bo tema izredne seje parlamentarnega odbora za zunanjo politiko, ki bo 5. junija. Izredno sejo je zahtevala poslanska skupina SDS.

Karl Erjavec na obisku v Rusiji