Da bi morala biti Palestina samostojna država, meni vedno več evropskih držav. Švedska je kot zadnja Palestino priznala konec oktobra. Foto: EPA
Da bi morala biti Palestina samostojna država, meni vedno več evropskih držav. Švedska je kot zadnja Palestino priznala konec oktobra. Foto: EPA
Palestinska delegacija
Palestinska delegacija je s pozdravi pospremila glasovanje v španskem parlamentu. Foto: Reuters
Španski parlament pozval vlado k priznanju Palestine

Miren soobstoj dveh držav, Izraela in Palestine, je po mnenju španskih poslancev edina mogoča rešitev za bližnjevzhodno vprašanje.

Predlog podpore priznanju Palestine so v parlament vložili opozicijski socialisti, podprli pa so ga tudi poslanci vladajoče Ljudske stranke premierja Mariana Rajoya. Ti so sicer pred nezavezujočim glasovanjem predlogu dodali dopolnilo, po katerem mora priznanje Palestine slediti pogajalskemu procesu med vpletenimi stranmi, ki zagotavlja mir, varnost, spoštovanje človekovih pravic in regionalno stabilnost.

Španski parlament je obenem pozval vlado, naj si znotraj Evropske unije prizadeva za priznanje Palestine kot suverene države. To bi moralo potekati v okviru mirovnega procesa, ki bo upošteval utemeljene skrbi, interese in želje Izraela, so še menili španski poslanci.

Predlog ni zavezujoč
"Ni zavezujoč, ne postavlja časovnega okvira za priznanje, vladi daje možnost, da priznanje izvede, ko se ji bo to zdelo primerno,"
je pojasnil španski zunanji minister José Manuel García-Margallo in dodal: "Če želimo biti učinkoviti, mora biti to priznanje izvedeno v sodelovanju z EU-jem."

Podobno resolucijo je za pospešitev prizadevanj za oblikovanje dveh držav sprejelo že nekaj drugih evropskih držav. Parlamenta Velike Britanije in Irske sta prav tako nezavezujoča predloga sprejela pretekli mesec, pri čemer sta vladi pozvala k priznanju. Nobena se pozivu še ni odzvala. Tudi francoski poslanci bodo 28. novembra glasovali o predlogu vladajočih socialistov, ki prav tako poziva vlado k priznanju Palestine. Korak dlje je naredila Švedska, ki je 30. oktobra uradno priznala Palestino.

Naklonjenost priznanju Palestine je pred dnevi izrazil tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec, sprožitev tega postopka pa podpira tudi predsednik države Borut Pahor.

Izrael: Poteza je nekoristna
Izrael je odločitev španskega parlamenta označil za nekoristno. Izraelsko zunanje ministrstvo je v odzivu sporočilo, da "izjava španskega parlamenta zgolj oddaljuje možnosti za dosego dogovora med Izraelom in Palestinci, ker spodbuja Palestince, da postajajo še skrajnejši v svojih stališčih."

"Bolje bi bilo, če bi španski parlament namesto tega naredil dobro stvar in obsodil gnusen pokol v sinagogi v Jeruzalemu, ki sta ga izvedla razvneta Palestinca," so še zapisali na izraelskem zunanjem ministerstvu.

Španski parlament pozval vlado k priznanju Palestine