Eksplozija je uničila stavbo in poškodovala nekaj bližnjih avtomobilov. Foto: EPA
Eksplozija je uničila stavbo in poškodovala nekaj bližnjih avtomobilov. Foto: EPA

Eksplozija je v baskovskem mestu Elgoibar uničila rekreacijski center vladajoče Socialistične stranke, ranjen pa ni bil nihče. Pred eksplozijo, okoli pol treh zjutraj, so policisti prejeli opozorilni klic od nekoga, ki se je predstavil za člana Ete, da bo razneslo bombo.

Streslo tudi Bilbao
V četrtek pa je na obrobju Bilbaa prav tako eksplodirala bomba in lažje ranila sedem baskovskih policistov. Tudi v tem primeru je bila bomba napovedana.

Ves čas navzoči
Teroristična organizacije Eta je članom socialistične stranke in njihovemu voditelju Joseju Luisu Rodriguezu Zapateru grozila že med marčevsko predvolilno kampanjo, v nekem baskovskem mestu pa tudi ubila nekdanjega mestnega svetnika. S tem so želeli ponovno opozoriti na štiri desetletja trajajoči boj za baskovsko neodvisnost.

Premirje, ki to ni bilo
Eta je marca leta 2006 enostransko razglasila premirje, ki pa se je končalo decembra istega leta, ko je eksplozija na madridskem letališču ubila dva človeka. Junija leta 2007 je Eta nato tudi uradno prekinila premirje, od takrat pa jih je španska vlada obtožila za tri smrtne žrtve. Od začetka boja za neodvisnost naj bi imela Eta na vesti več kot 800 življenj.

A. P.