Umor nekdanjega socialističnega svetnika je vrgel temno senco na španske parlamentarne volitve. Foto: EPA
Umor nekdanjega socialističnega svetnika je vrgel temno senco na španske parlamentarne volitve. Foto: EPA

Vodja socialistov Jose Luis Rodriguez Zapatero je za smrt Isaiasa Carrasca okrivil Eto, ki je junija lani po 15 mesecih prekinila premirje, že decembra 2006 pa je pogajanja s to baskovsko teroristično organizacijo prekinil španski premier. Večina političnih kometatorjev se strinja, da umor Carrasca ne bo radikalno spremenil izida volitev, ker obe najmočnejši stranki zagovarjata stališče, da se z Eto ne bosta pogajali.

Socialisti, ki naj bi na nedeljskih volitvah z majhno prednostjo ponovno slavili, so pred štirimi leti prišli na oblast, ker jim je močno narasla podpora po terorističnih napadih 11. marca v Madridu, ko je umrlo 191 ljudi. Zaradi poskusov takratne konservativne vlade, da bi odgovornost za umor kljub vedno večjim dokazom o nasprotnem pripisala Eti, so se volivci v jezi obrnili k opozicijskemu voditelju Zapateru in ga tri dni po napadih izvolili za novega premiera.

Odločilno naj bi bilo gospodarstvo
Tokrat naj bi bila odločilna tema španskih volitev gospodarstvo. Še pred letom je španskemu gospodarstvu kazalo zelo dobro. Gospodarska rast je bila 4-odstotna, stopnja nezaposlenosti pa je bila najnižja v zadnjih 29 letih, a se je položaj v zadnjem letu precej poslabšal. Smrt Carrasca pa bi lahko vplivala na večjo volilno udeležbo, kar bi bila voda na mlin socialistov. Zadnja javnomnenjska anketa, objavljena v ponedeljek, je socialistom kazala štiri odstotne točke prednosti pred konservativno stranko.

T. V.