Melesu Zenawiju se obeta nov mandat. Foto: EPA
Melesu Zenawiju se obeta nov mandat. Foto: EPA
Podporniki Melesa Zenawija
Podporniki vladajoče etiopijske stranke Ljudska revolucionarna demokratična fronta in premierja Melesa Zenawija so v podporo svojim izbrancem na trgu v prestolnici držali plakate z napisi: Sami izbiramo svoje voditelje! In noben drug!" Foto: EPA

Vladajoča koalicija, ki je na oblasti že 19 let, je osvojila 499 sedežev v 536-članskem parlamentu. Volitev se je udeležilo skoraj 90 odstotkov od 32 milijonov volivcev, doslej pa so prešteli glasove s treh četrtin volišč.

Vodja opazovalne misije EU-ja Thijs Berman je v ponedeljek povedal, da je bila v predvolilnih kampanjah "politična moč neenakomerno porazdeljena", saj je vladna stranka volilno kampanjo financirala kar s proračunskimi sredstvi. Prav tako naj bi bilo premalo narejenega za zagotovitev kredibilnosti državne komisije.

Berman je opozoril, da so volitve potekale brez izgredov. Spomnimo, leta 2005 so po volitvah izbruhnili protesti, na katerih je umrlo več kot 200 ljudi. Vlada je tedaj upor opozicije zatrla, številne opozicijske voditelje pa so zaprli.

Etiopska opozicija ter mednarodna organizacija Human Rights Watch trdita, da so bile volitve neveljavne, saj sougotovili, da so se dogajala ustrahovanja volivcev.