Na posameznih voliščih po Etiopiji naj bi ponarejali volilne glasove. Foto: Reuters
Na posameznih voliščih po Etiopiji naj bi ponarejali volilne glasove. Foto: Reuters
Meles Zenawi
Meles je etiopski premier postal leta 1991, ko so uporniki pod njegovim vodstomz oblasti vrgli komunistični režim, ki je med 17-letno vladavino življenje vzel več tisoč Etiopijcem. Foto: EPA
Adis Abeba
Etiopijo Zahod dojema kot tesnega zaveznika v boju proti skrajnemu islamizmu v regiji. Foto: Reuters

32 milijonov Etiopijcev je prvič po letu 2005 izbiralo 547 poslancev spodnjega doma parlamenta in člane regionalnih svetov, ki bodo nato izvolili člane zgornjega doma parlamenta. Opozicija je že vnaprej priznala, da nima veliko možnosti za vzpon na oblast, opozarjala pa je na nepravilnosti in korupcijo. Predstavnik največjega opozicijskega zavezništva Medrek je tako dejal, da so njihove opazovalce ustrahovali, nekatere pa tudi aretirali. "Obstaja zelo velika verjetnost, da izidov volitev ne bomo priznali," je dejal.

"Od leta 2005 smo se veliko naučili"
Vladajoča Etiopska ljudska revolucionarna demokratična fronta (EPRDF) je tovrstne obtožbe zavrnila in dejala, naj se opozicija, ki je razdeljena in neusklajena, sprijazni s porazom. Po napovedih naj bi namreč EPRDF in premier Meles Zenawi, ki velja za zahodnega zaveznika v boju proti somalijskim upornikom, znova odnesla prepričljivo zmago.

V Etiopiji je še zelo živ spomin na dogodke po parlamentarnih volitvah pred petimi leti, ko je v protestih, ki so izbruhnili po volitvah, umrlo več kot 200 ljudi. Takrat je opozicija Melesov režim obtožila, da je do zmage prišel s prevaro. Opozicijska voditeljica Birtukan Mideksa, največja tekmica Melesa, je zaradi kršenja pogojnega izpusta v zaporu.

Predsednik tamkajšnje volilne komisije Merga Bekana je zagotovil, da se kaj takega tokrat ne more ponoviti: "Volilni zakoni so jasni, naše osebje pa izurjeno. Ne obstaja nikakršna možnost za goljufije ali poneverbe, zato bodo izidi jasni in pravilni. Iz preteklih dogodkov smo se veliko naučili."

170 predstavnikov EU-ja
Potek volitev po vsej državi, ki velja za drugo najbolj naseljeno v Afriki, nadzira več tisoč etiopskih predstavnikov, etiopska vlada pa je prepovedala opazovanje predstavnikom tujih veleposlaništev, saj jih ne vidi kot strokovnjake za to področje. V državo je 170 svojih predstavnikov poslala tudi Evropska unija, s čimer je želela poudariti velik pomen pravičnih volitev v tej državi.

Nevladna organizacija Human Rights Watch je Melesa obtožila, da je uvedel stroge ukrepe, da bi se izognil "napakam", ki so ga leta 2005 skoraj stale zmage na volitvah. Po navedbah omenjene organizacije je njegova vlada pred volitvami izvajala sistematične napade na politične nasprotnike, novinarje in aktiviste.