V Kosovski Mitrovici je zopet napeto. Foto: Reuters
V Kosovski Mitrovici je zopet napeto. Foto: Reuters
Kosovska Mitrovica
Pripadniki Eulexa opazujejo demonstrante. Foto: Reuters

Okoli 200 srbskih protestnikov, ki so nosili zastave in napise "Eulex fašisti" ter "Okupacija", so se zbrali v vasi Brdjani na obrobju Kosovske Mitrovice. Prebili so kordon kosovske policijske službe v bližini t. i. rdeče linije ločevanja in vzklikali "Kosovo je Srbija". Policisti Eulexa so jim s solzivcem preprečili, da bi se približali albanskim gradbincem, ki obnavljajo sedem hiš v lasti albanskih beguncev. Kosovski Srbi so jezni, češ da to dokazuje, da sta Eulex in Kfor na strani Albancev in da veljajo dvojna merila, poroča B92.

Demonstranti z molotovkami nad Eulex
Predstavnik Eulexa je sporočil, da so demonstranti proti vozilom Eulexa vrgli tri molotovke ter jih lažje poškodovali, zanikal pa je navedbe nekaterih tamkajšnjih medijev, da so pripadniki evropske policije uporabili plastične metke. Namestnik vodje Eulexa Roy Reeve je za BBC povedal, da je naloga Eulexa ščitit javni red in mir ter pravico prebivalcev Kosova, da se vrnejo na svoje domove. "Na naše policiste so v tem tednu metali ročne bombe, na njih so streljali s strelnim orožjem. Da bi zavarovali sebe in gradbince, ki obnavljajo hiše, so uporabili solzivec in nekaj dimnih granat. Nismo uporabljali smrtonosnega orožja, da bi pregnali demonstrante," je potožil drugi človek Eulexa. Dodal je še, da posredovanje v pogajanjih za rešitev težavnih odnosov med Srbi in Albanci na Kosovu, še posebej v Mitrovici, ne sodi pod pristojnosti Eulexa.

Na območju Kosovske Mitrovice patruljirajo Natove mirovne enote iz Francije, Danske, Grčije in Belgije, da bi preprečili nove izbruhe nasilja v Mitrovici, ki jo reka deli na večinsko srbsko in kosovsko polovico.

Mitrovica globoko razdeljena
Srbi za ponedeljek napovedujejo nadaljevanje protestov proti vrnitvi Albancev in obnovi njihovih kot tudi srbskih hiš, brez predhodnega dogovora. Gre za albanske družine, ki so z območja zbežale leta 1999 po Natovem bombardiranju Srbije. Delitev Kosovske Mitrovice se je še dodatno poglobila po napadih na srbsko prebivalstvo marca 2004, mednarodne oblasti pa od takrat obe strani pozivajo, naj bodo strpnejši eden do drugega.

Napetost na severu Kosova se vse od razglasitve neodvisnosti Kosova od Srbije 17. februarja lani ni polegla. Okoli 120.000 Srbov, ki so ostali na Kosovu, zavračajo sodelovanje z institucijami, ki jih vodijo kosovski Albanci in nasprotujejo prisotnosti Eulexa.

T. V.