25-letna savdska alpinistka Raha Moharak na vrhu Mount Everesta. Raha je prva Savdijka, ki ji je uspel ta podvig. Foto: EPA
25-letna savdska alpinistka Raha Moharak na vrhu Mount Everesta. Raha je prva Savdijka, ki ji je uspel ta podvig. Foto: EPA
Raha ob začetku odprave. Foto: EPA
Japonec Juičiro Miura je z 80 leti najstarejši, ki mu je uspelo osvojiti vrh. Foto: EPA
Zadovoljni Juičiro Miura. Foto: EPA

Alpinisti, ki so se v teh dneh vračali z Mount Everesta, poročajo o kaotičnih prizorih na strehi sveta, kjer je v razmiku le nekaj ur sto ljudi skušalo doseči vrh najvišje gore na svetu.
Norveška alpinista, 37-letni Christian Elde in 57-letni Trond Eilertsen, pravita, da sta morala v soboto na ključnih točkah vzpona čakati kar dve uri in pol, saj so se pod strmimi in tehnično zahtevnejšimi deli naredile vrste.

"Tam so bili ljudje, ki niso imeli kaj dosti izkušenj, zato so bili na težjih delih počasni, mi pa smo obtičali v vrsti. Če bi bilo slabo vreme, bi bilo lahko zelo nevarno. Malce več kot deset ur smo potrebovali do vrha - od tega smo četrtino časa čakali v vrsti," je za Guardian povedal Elde, ki dela tudi kot gorski vodič.
Po Eldejevih besedah so bili v baznem taboru tudi alpinisti, ki očitno niso bili vajeni uporabljati osnovne plezalne opreme, kot so cepini in dereze.

"To je težka gora," pa pravi Eilertsen, odvetnik, ki se je povzpel na najvišje točke vseh celin. "Kisik pomaga, vrv pomaga, a še vedno si nad 8000 metri in prostora za napake je zelo, zelo malo. Nekateri ljudje nedvomno ne bi smeli biti tam." Oba izpostavljata, da so alpinisti v številnih skupinah, vključno z njuno odpravo, skrbno izbrani po njihovi sposobnosti.

Od prve invalidke do najstarejšega
Ob tem, ko bodo prihodnji teden alpinisti zaznamovali 60 let prvega vzpona na Mount Everest, se porajajo vse večji strahovi, da bodo neizkušeni alpinisti in velika gneča vrgli temno senco na obletnico. Samo to sezono (ki se počasi izteka) pričakujejo, da bo skušalo vrh osvajati več kot 700 alpinistov in vodičev. V zadnjih dneh so vrh med drugim uspešno osvojili nekdanja indijska prvakinja v odbojki, sicer prva invalidka na vrhu, prva Savdijka, prva Pakistanka, katarski princ in nepalski filmski zvezdnik.

80-letni japonski ekstremni smučar Juičiro Miura pa je ravno danes postal najstarejši, ki mu je uspelo osvojiti streho sveta. Na spletni strani svoje odprave je zapisal, da upa, da bo lahko "preizkušal lastne skrajne meje" in se "poklonil materi Naravi". Številni izmed zgoraj omenjenih so se alpinizma lotili šele nedavno.

"Vrh je odprt za vse"
Taši Tenzing
, ki je vrh osvojil trikrat, se strinja, da različne stopnje izkušenosti povzročajo napetosti, a da je vrh odprt za vse. "Res postaneš malce frustriran, če obtičiš za amaterjem, a vsi se imamo pravico povzpeti na Mount Everest," je povedal Tenzing, vnuk Tenzinga Norgaya, ki se je leta 1953 skupaj s Hillaryjem prvi povzpel na vrh.

Kljub obleganosti in večji dostopnosti gore pa je vzpon na Mount Everest še vedno precej tvegan. Pred nekaj meseci se je pri vzponu smrtno ponesrečil izkušeni ruski alpinist, ki je preizkušal novo pot na severozahodni strani gore, zaradi višinske slabosti pa je v ponedeljek umrl 58-letni Kitajec. Letošnja sezona je bila usodna še za pet drugih alpinistov in tri šerpe.

In ravno prejšnji mesec je na Mount Everestu izbruhnil pretep med tremi alpinisti in šerpami. Šerpe iz Katmanduja so spor odpravile kot "običajnega". Odnosi med alpinisti in šerpami naj bi bili sicer povsem korektni, je pa res, "da imajo ljudje na takšni višini navado izgubiti par možganskih celic", hudomušno pripomni Tenzing.