Ob dnevu proti homofobiji in transfobiji je generalni sekretar SE-ja opozarja, da so geji, lezbijke in transseksualci še vedno predmet številnih diskriminacij. Foto: EPA
Ob dnevu proti homofobiji in transfobiji je generalni sekretar SE-ja opozarja, da so geji, lezbijke in transseksualci še vedno predmet številnih diskriminacij. Foto: EPA

Ob mednarodnemu dnevu proti homofobiji in transfobiji je Jagland je vse Evropejce, vlade in organizacije za človekove pravice pozval k ukrepom, ki bodo končali diskriminacijo. "Evropa je spregovorila. Poznamo težave, vemo, kaj je narobe, in vemo, kaj moramo narediti. Vse Evropejce, vlade in organizacije za človekove pravice danes pozivam, naj se od besed usmerijo v dejanja, s katerimi se bo končala diskriminacija istospolnih, biseksualcev in transseksualcev. Skrajni čas je, da ideje spremenimo v dejanja. Evropa mora ukrepati," je v sporočilu za javnost zapisal Jagland.

Državni zbor opravlja drugo branje predloga družinskega zakonika:
"Slovenija v 21. stoletju ne sme stati inu obstati katolibanski otok"

Generalni sekretar je hkrati spomnil, da so države članice SE-ja lani sprejele priporočila o ukrepih proti diskriminaciji na podlagi spolne usmerjenosti ali spola. Tudi skupina uglednih oseb, ki jo je ustanovil SE, je nedavno v Carigradu opozorila, da se istospolni, biseksualci in transseksualci še vedno spopadajo z globoko zakoreninjenimi predsodki po vsej Evropi, v nekaterih evropskih državah pa prihaja tudi do kršitev njihovih pravic, svobode izražanja in svobode združevanja.

Ashtonova: Vsi ljudje upravičeni do človekovih pravic
Visoka predstavnica Evropske unije Catherine Ashton je v imenu povezave v sporočilu za javnost poudarila, da so vsi ljudje, brez diskriminacije, upravičeni do vseh človekovih pravic, in pozvala države sveta, naj ustavijo nasilje, kazenske sankcije in kršitve človekovih pravic proti posameznikom na podlagi njihovega spola ali spolne usmerjenosti.

"Po vsem svetu se v povezavi s spolno usmerjenostjo dogajajo hude kršitve človekovih pravic. Istospolni, biseksualci in transseksualci so še vedno žrtve preganjanja, diskriminacije in slabega ravnanja, pogosto ob čezmerni uporabi nasilja. Na svetu je še 80 držav, kjer so istospolni odnosi kaznivo dejanje, ponekod je za to zagrožena celo smrtna kazen. To ni združljivo s človekovimi pravicami," je zapisala Ashtonova.