Albanski premier Rama. Foto: EPA
Albanski premier Rama. Foto: EPA

V nemški vladi so za kosovski portal Kosovo Online potrdili, da so prejeli predlog načrta, a niso želeli komentirati njegove vsebine.

Rama je v četrtek sporočil, da je svoj predlog načrta poslal Macronu in Scholzu pa tudi predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu in ameriški strani, je poročala srbska agencija Tanjug. Ob tem je poudaril, da ne razume obotavljanja kosovskih oblasti, da bi umirili razmere na severu Kosova, ki "dobivajo razmere politične tragedije za Kosovo".

"Zagotavljam vam, da gre za dokument najvišje mednarodne ravni, ki upošteva vse razloge za vzpostavitev skupnosti srbskih občin," je zagotovil Rama. Poudaril je še, da predlog spoštuje tudi vsa priporočila oz. sklepe kosovskega ustavnega sodišča.

Kosovski premier Albin Kurti je medtem pripravljen razširiti svoj predlog, a ob predhodnem soglasju vseh strani. Na četrtkovem zasedanju kosovske skupščine je sporočil, da lahko razširi načrt svoje vizije glede vzpostavitve skupnosti srbskih občin, ki ga je predstavil 2. maja v Bruslju, a da se morajo o tem najprej strinjati vse strani, poroča mreža Radio Slobodna Evropa (RSE). Njegov predlog ne omenja skupnosti občin s srbsko večino, temveč določeno stopnjo samouprave za Srbe na Kosovu.

Vzpostavitev skupnosti določa bruseljski sporazum iz leta 2013, a se Beograd in Priština ne strinjata o njenih pristojnostih. Kosovo zato zavrača njeno vzpostavitev.

Escobar: Skupnost srbskih občin je treba vzpostaviti

Posebni odposlanec ZDA za Zahodni Balkan Gabriel Escobar je v sredo ob koncu svojega obiska v Prištini, kjer se je mudil s posebnim odposlancem Evropske unije za dialog med Srbijo in Kosovom Miroslavom Lajčakom, ponovil, da je skupnost treba vzpostaviti. Poudaril je, da je vprašanje samo, "ali se bo to zgodilo s to ali z neko drugo kosovsko vlado".

Vzpostavitev skupnosti srbskih občin je sicer tudi eden od pogojev kosovskih Srbov, da se udeležijo vnovičnih lokalnih volitev v štirih občinah na severu države z večinsko srbskim prebivalstvom, kjer so se razmere znova močno zaostrile minuli mesec.

Predlog mednarodne skupnosti vsebuje tri zahteve: prva je umiritev razmer, druga takojšnja vnovična izvedba volitev v štirih večinsko srbskih občinah na severu Kosova, tretja pa vrnitev k dialogu za normalizacijo odnosov med Beogradom in Prištino pod okriljem EU-ja.

Dolgoročnih rešitev krize na Kosovu še ni videti