Pripadniki Kforja varujejo občinska poslopja na severu Kosova. Foto: Reuters
Pripadniki Kforja varujejo občinska poslopja na severu Kosova. Foto: Reuters

Kot so sporočili iz zavezništva, bo turški bataljon nastanjen v Natovem oporišču Camp Sultan Murat v bližini kosovskega mesta Prizren. Na Kosovu bodo, dokler bo treba, so dodali pri Natu.

Generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg se je turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu med nedeljskim srečanjem v Carigradu zahvalil za to, da Turčija na sever Kosova pošilja okrepitve.

Da bo Nato to storil, je Stoltenberg napovedal že pretekli torek ob robu neformalnega zasedanja zunanjih ministrov zavezništva v Oslu. "Ker je Nato odgovoren za zagotavljanje stabilnosti na Kosovu, smo tam prisotni že dolgo, zdaj pa tudi povečujemo našo prisotnost v regiji," je dejal.

Napovedal je napotitev približno 700 dodatnih vojakov. Trenutno misijo Kfor, ki v skladu z mandatom Varnostnega sveta Združenih narodov skrbi za ohranjanje varnega okolja na Kosovu za vse tam živeče skupnosti, sestavlja več kot 4200 vojakov iz 27 članic zavezništva, tudi Slovenije. Z ministrstva za obrambo so sporočili, da na Kosovo ne bodo pošiljali dodatnih slovenskih vojakov.

Nato se je za okrepitev odločil, potem ko je bilo na začetku preteklega tedna v spopadih med kosovsko policijo in srbskimi protestniki na severu Kosova ranjenih tudi 30 pripadnikov Kforja. Spopadi so izbruhnili, ko so skušali novoizvoljeni župani štirih večinsko srbskih občin ob pomoči kosovske policije vstopiti v občinska poslopja, kosovski Srbi pa temu nasprotujejo.

V spopadih med pripadniki Kforja in srbskimi protestniki pred tednom dni je bilo ranjenih več deset ljudi. Foto: Reuters
V spopadih med pripadniki Kforja in srbskimi protestniki pred tednom dni je bilo ranjenih več deset ljudi. Foto: Reuters

Lajčak v Beograd in Prištino

Posebni odposlanec Evropske unije za dialog med Srbijo in Kosovom Miroslav Lajčak bo danes in v torek zaradi novih napetosti, ki so pred kratkim izbruhnile na severu Kosova, obiskal Prištino in Beograd. Namen obiska, na katerem ga bo spremljal posebni odposlanec ZDA Gabriel Escobar, je zagotoviti umiritev napetosti.

Kot je povedal tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU-ja Peter Stano, bo Lajčak danes obiskal Prištino, v torek pa še Beograd. Sestanek Lajčaka in Escobarja s kosovskim premierjem Albinom Kurtijem naj bi se po poročanju regionalnih medijev začel ob 20. uri.

"Nadaljevala bosta s pozivi EU-ja in ZDA k takojšnji umiritvi razmer in ukrepanju, ki bo privedlo do trajnih rešitev. Platforma za iskanje trajnih rešitev pa je dialog pod okriljem EU-ja," je še dejal Stano.

Dodal je, da je EU pripravljen sklicati tudi srečanje med kosovskim premierjem Kurtijem in srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem. Sklicali ga bodo, ko bodo izpolnjeni pogoji za to in ko bosta oba voditelja privolila v srečanje.

Trenutno je po njegovih besedah ključno, da strani s konkretnimi dejanji na terenu umirita napetosti. Temu je namenjen tudi Lajčakov obisk v obeh državah. Po obisku bo poročal visokemu zunanjepolitičnemu predstavniku Unije Josepu Borrellu, ta pa državam članicam. Članice bodo nato odločile o nadaljnjih korakih, je še dejal Stano.

Borrell je sicer v soboto v imenu vseh 27 članic Unije Prištino in Beograd znova pozval k umiritvi napetosti in jima zagrozil z negativnimi posledicami, če tega ne bosta storila. EU se je zavzel tudi za izvedbo novih volitev v štirih občinah z večinsko srbskim prebivalstvom na severu Kosova in sodelovanju Srbov na njih.

Ti so namreč bojkotirali aprilske lokalne volitve, na katerih so bili ob izjemno nizki volilni udeležbi za župane izvoljeni etnični Albanci. Konec preteklega meseca so skušali novoizvoljeni župani ob pomoči kosovske policije vstopiti v občinska poslopja, pri čemer pa so izbruhnili spopadi s kosovskimi Srbi, ki so zahtevali umik policije in županov.

Srbi nadaljujejo proteste na severu Kosova