Trojica med torkovim srečanjem. Foto: Reuters
Trojica med torkovim srečanjem. Foto: Reuters

Predlog mednarodne skupnosti vsebuje tri zahteve: prva je umiritev razmer, druga takojšnja vnovična izvedba volitev v štirih večinsko srbskih občinah na severu Kosova, tretja pa vrnitev k dialogu za normalizacijo odnosov med Beogradom in Prištino pod okriljem EU-ja.

Enak predlog sta posebni odposlanec EU-ja za dialog med Srbijo in Kosovom Miroslav Lajčak in posebni odposlanec ZDA za Zahodni Balkan Gabriel Escobar v ponedeljek predstavila že kosovskemu premierju Albinu Kurtiju.

Posebna odposlanca in Vučić so se strinjali, da sta umiritev razmer in vrnitev k dialogu nujna tako zaradi boljšega življenja ljudi kot tudi napredovanja držav na evropski poti, pa tudi zaradi stabilnosti celotne regije, poroča srbski portal televizije N1.

Vučić je znova vztrajal pri popolni uveljavitvi bruseljskega sporazuma, predvsem pri vzpostavitvi skupnosti srbskih občin. Mednarodno skupnost je pozval, naj se bolj angažira, da bo Priština uresničila to zavezo, je po srečanju sporočil na Instagramu.

Kosovska predsednica: Mogoča je izvedba novih volitev

Pred obiskom Beograda sta se Lajčak in Escobar v torek v Prištini sešla tudi s kosovsko predsednico Vjoso Osmani in predstavniki največje stranke Srbov na Kosovu Srbsko listo.
Kosovska predsednica je po pisanju mreže Radio Slobodna Evropa omenila možnost izvedbe novih volitev v štirih večinsko srbskih občinah na severu Kosova in poudarila, da je Kosovo posvečeno sodelovanju z mednarodnimi zavezniki. Srbska lista je za udeležbo na volitvah ponovila svoje zahteve – umik posebnih enot kosovske policije s severa Kosova in vzpostavitev skupnosti srbskih občin.

Kosovska predsednica Osmani poudarja, da je Kosovo posvečeno sodelovanju z mednarodnimi zavezniki. Foto: Reuters
Kosovska predsednica Osmani poudarja, da je Kosovo posvečeno sodelovanju z mednarodnimi zavezniki. Foto: Reuters

Escobar je ob koncu obiska v Prištini v torek sporočil, da ima Kurti dva dni časa, da odgovori na zahteve, ki sta mu jih predstavila z Lajčakom, poroča kosovski portal Kossev. Napovedal je še, da bosta z Lajčakom v petek poročala, ali so dosegli napredek ali ne. Če napredka ne bo, je Prištini zagrozil s posledicami. Če bo obrnila hrbet sporazumu o normalizaciji odnosov z Beogradom, bodo ocenili, da je "obrnila hrbet Evropi, z vsemi posledicami, ki temu sledijo, nestabilnostmi v odnosih, pomanjkanjem financiranja in svobode gibanja", jo je opozoril.

Mednarodna skupnost od Prištine pričakuje takojšnjo izvedbo novih lokalnih volitev v omenjenih štirih občinah, zagotovitev sodelovanja Srbov na volitvah in začetek vzpostavljanja skupnosti srbskih občin v okviru dialoga. Obenem pričakuje, da takoj prekine policijske operacije v bližini občinskih stavb na severu Kosova in da novoizvoljeni župani, etnični Albanci, svoje naloge začasno opravljajo v drugih prostorih.

Srbi so bojkotirali aprilske volitve, zdaj pa nočejo sprejeti izvoljenih županov albanske narodnosti. Razmere so se zaostrile konec maja, ko so novoizvoljeni župani skušali ob pomoči kosovske policije vstopiti v občinska poslopja. Izbruhnili so spopadi s kosovskimi Srbi, ki so temu nasprotovali, pa tudi z Natovimi silami Kfor, ki so skušale umiriti razmere.