Lajčak, Kurti in Escobar na srečanju v Prištini. Foto: Reuters
Lajčak, Kurti in Escobar na srečanju v Prištini. Foto: Reuters

Lajčak je po srečanju s Kurtijem pojasnil, da predlog mednarodne skupnosti vsebuje tri zahteve. "Prva je umiritev razmer, druga takojšnje volitve na severu Kosova in tretja vrnitev k dialogu za normalizacijo odnosov med Beogradom in Prištino," je dejal po poročanju portala N1 Srbija.

Pogovor s Kurtijem je označil za težkega, dolgega in odprtega. Po poročanju kosovskega portala Kosovo Online je dodal, da upa na dobre novice, a jih še nima. Poudaril je, da se je misija šele začela.

Escobar je v Prištini še ocenil, da je mednarodna skupnost bolj enotna kot kdaj koli prej. "Nikoli nisem videl toliko enotnosti v čezatlantski skupnosti. Upam, da nas bodo poslušali. Za Kosovo želimo najboljše. Mi smo največji podpornik varnosti, ozemeljske celovitosti in neodvisnosti Kosova. Želimo, da nam prisluhnejo," je izjavil.

Pripadniki Kforja po izgredih varujejo občinske zgradbe v kosovskih občinah z večinsko srbskim prebivalstvom. Foto: Reuters
Pripadniki Kforja po izgredih varujejo občinske zgradbe v kosovskih občinah z večinsko srbskim prebivalstvom. Foto: Reuters

Dodal je, da je njuna misija z Lajčakom šele na začetku in da ju čakajo še pogovori v Beogradu, kjer se bosta drevi sešla s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Težave glede predloga o ponovitvi volitev

Posebna odposlanca EU-ja in ZDA sicer nista dosegla dogovora s Kurtijem glede takojšnje izvedbe novih volitev v štirih kosovskih občinah, kjer Srbi predstavljajo več kot 95 odstotkov prebivalstva.

Srbske stranke so aprilske lokalne volitve na severu Kosova bojkotirale, tudi srbski volivci se jih večinoma niso udeležili, zdaj pa nočejo sprejeti županov albanske narodnosti.

Lajčak: Župani izvoljeni zakonito, a nimajo legitimnosti

Razmere so se močno zaostrile konec maja, ko so skušali novoizvoljeni župani ob pomoči kosovske policije vstopiti v občinska poslopja. Ob tem so izbruhnili spopadi s kosovskimi Srbi, ki so zahtevali umik policije in županov, v nemirih so bili ranjeni tudi pripadniki misije zavezništva Nato (Kfor).

Novoizvoljeni župani so po besedah Lajčaka prišli na položaj na zakonit način, a nimajo legitimnosti, kar je težava. "Zato je v interesu Kosova, v interesu vseh, da imamo predstavnike občin, ki so izvoljeni zakonito, a so tudi legitimni," je v ponedeljek dejal Lajčak po poročanju portala Kosovo Online.

Srbska lista pripravljena sodelovati na volitvah, če Priština izpolni zahteve

Največja stranka Srbov na severu Kosova, Srbska lista, je medtem sporočila, da bo sodelovala na novih volitvah, če bo Priština izpolnila dve njihovi zahtevi, poroča mreža Radio Svobodna Evropa. Prva je umik posebnih enot kosovske policije, druga pa vzpostavitev skupnosti srbskih občin.

V Srbski stranki so še navedli, da morajo kosovske oblasti izpustiti na prostost tudi dva Srba, ki sta v enomesečnem priporu, potem ko so ju konec maja privedli zaradi nasilja in ju obtožujejo rušenja ustavnega reda.