Policija preganja protestnike z vodnimi topovi in aretacijami. Foto: Reuters
Policija preganja protestnike z vodnimi topovi in aretacijami. Foto: Reuters

Policija je množico razgnala in jo razbila na več manjših skupin. Center za človekove pravice Vjasna, ki sicer ni registriran v Belorusiji, sporoča, da je bilo že pred protesti aretiranih 52 ljudi.

Reuters navaja tamkajšnje medije, ki so objavljali videoposnetke, ki kažejo pripadnike varnostnih sil z gumijevkami med pregonom ljudi, ki so jih potem obkolili in spravili v vozila.

Ruska tiskovna agencija TASS medtem navaja tiskovno predstavnico beloruskega notranjega ministrstva, ki je dejala, da je bilo pridržanih okoli 10 ljudi. Organizacija Vjasna je kasneje sporočila, da so policisti prijeli več kot 400 ljudi.

Kot je že v navadi v Minsku pred protesti, so mobilne spletne storitve okrnjene, nekaj glavnih ulic je bilo zaprtih, tako kot več postaj podzemne železnice v središču mesta.

Opozicijska političarka Svetlana Tihanovska je ob tem v soboto izrazila upanje, da se bo lahko v kratkem sešla z novoizvoljenim predsednikom ZDA Joejem Bidnom in mu čestitala za zmago, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Belorusiji po spornih predsedniških volitvah, ki so bile 9. avgusta, vsak teden potekajo protivladni protesti. Lukašenko trdi, da je prejel 80 odstotkov glasov, medtem ko opozicija zmago pripisuje Tihanovski, ki je v tujini.

V petek so začele veljati sankcije EU-ja proti Lukašenku, na oblasti od leta 1994, njegovemu sinu Viktorju in še 13 vidnim predstavnikom Belorusije. Članice Unije so sankcije proti njim uvedle, ker jim očitajo odgovornost za nasilje državnih organov pred volitvami in po njih. Lukašenku so tudi pripisali odgovornost za izključitev pomembnih opozicijskih kandidatov z volitev, arbitrarne aretacije in neprimerno ravnanje z mirnimi protestniki ter zastraševanje in nasilje nad novinarji.