Poznavalci so osupli, da nekdanji papež komentira nekaj, kar trenutno preučuje aktualni papež. Foto: EPA
Poznavalci so osupli, da nekdanji papež komentira nekaj, kar trenutno preučuje aktualni papež. Foto: EPA

"Ne morem biti tiho. Nujno je, da se vsi ‒ škofi, duhovniki in laiki ‒ znova pustijo voditi veri, ko razmišljajo o Cerkvi in duhovniškem celibatu. Zakonski stan zahteva moškega v celoti in ker tudi služenje Gospodu zahteva celoten dar moškega, se ne zdi mogoče, da bi lahko to dvoje opravljali sočasno," med drugim piše v izsekih iz knjige, ki jih je objavil francoski časnik Le Figaro.

Kot poroča BBC, je Benedikt XVI. zapisal, da ima celibat v Cerkvi večstoletno tradicijo, hkrati pa velik pomen, ker omogoča duhovnikom, da se osredotočajo na svoje dolžnosti. Vatikan zapisov še ni komentiral.

92-letni nekdanji papež je knjigo s Sarahom, ki je znan kot kritik aktualnega papeža, napisal, potem ko so škofje na oktobrski sinodi v Vatikanu v sklepni izjavi zapisali, da bi lahko v odročnih predelih Amazonije, kjer primanjkuje klerikov, kot duhovniki služili tudi nekateri "preizkušeni" ovdoveli in poročeni moški. S tem so razrahljali pravila celibata, ne velja pa to za splošno odpravo celibata, je tedaj opozorila tiskovna agencija Kathpress.

McElwee: Javni komentar je nezaslišan

Nekdanji papež Benedikt za ohranitev celibata

Papež Frančišek trenutno preučuje to možnost. Na sinodi sicer ne sprejemajo zavezujočih sklepov, ampak pripravijo končno poročilo za papeža, ki predstavlja temelj za prihodnje odločitve. Odločitev glede vključevanja poročenih moških v duhovništvo naj bi Frančišek sprejel v prihodnjih mesecih.

Benedikt XVI. je bil prvi papež v skoraj 600 letih, ki je odstopil. Po odstopu leta 2013 se je umaknil iz javnosti, a zdaj vse pogosteje komentira ključna katoliška vprašanja. Kljub temu so poznavalci osupli nad tovrstnim komentarjem glede celibata.

Novinar časnika National Catholic Reporter Jashua McElwee je ocenil, da je javni komentar nekdanjega papeža o nečem, kar trenutni papež preučuje, "nezaslišan". "Benedikt XVI. ne krši svojega molka, saj se k temu ni nikoli zavezal, toda takšno komentiranje je resna kršitev," je ob tem tvitnil zgodovinar in teolog na univerzi Vilanova Massimo Faggioli.

Ali so celibatu v Katoliški cerkvi šteti dnevi?