Papež Frančišek med lanskim obiskom Brazilije. Foto: Reuters
Papež Frančišek med lanskim obiskom Brazilije. Foto: Reuters
Papež Frančišek je tudi v Braziliji močno priljubljen. Foto: Reuters

O pobudi delne odprave duhovniškega celibata bodo zdaj razpravljali v Vatikanu, brazilski škofje pa bodo o njej lahko glasovali.

Papeža naj bi za to amazonsko duhovniško izjemo zaprosil predsednik episkopalne komisije za Amazonijo, kardinal Claudio Hummes, ker v odročnih amazonskih skupnostih primanjkuje duhovnikov, katolištvo pa naglo izpodrivajo evangeličanstvo in poganske sekte, poroča časnik Il Messaggero. Kardinal Hummes naj bi zato papeža zaprosil, naj razmisli o posvetitvi t. i. viri probati, poročenih mož močne vere, sposobnih širjenja duhovnosti po amazonskih skupnostih.

Kardinala je pri prošnji podprl tudi monsinjor Erwin Krautler, tajnik episkopalne komisije, ki meni tudi, da bi morali škofje, ki se bodo leta 2019 udeležili sinode v Amazoniji, razmisliti tudi o posvetitvi žensk za duhovnice. Kot je povedal Krautler, naj bi mu papež na to odvrnil, naj se pogovori s škofi in jih prepriča, naj podajo prepričljive predloge.

Se nakazuje sprememba?
Papež Frančišek je pred meseci dejal, da bi morala Cerkev razmisliti, da bi dovolila poročenim moškim, da v določenih okoliščinah postanejo duhovniki, s čimer bi dejansko razveljavil stoletja dolgo prakso celibata rimskokatoliških duhovnikov. Papež je v intervjuju za nemški Die Zeit dejal, da "moramo razmisliti, ali je viri probati opcija. Potem moramo določiti, katere naloge lahko opravljajo, denimo v odročnejših skupnostih".

V amazonski pokrajini je le en duhovnik na 10.000 katoličanov. Že zdaj pa je znotraj Katoliške cerkve omejeno število poročenih duhovnikov, vključno s poročenimi anglikanskimi duhovniki, ki so prebegnili v Rim, nekaj koptskih katoličanov in pripadnikov nekaterih katoliških cerkva z vzhoda.

Papež je dejal, da čeprav ostaja zagovornik celibata za duhovnike, pa gre za stvar cerkvene discipline, ne pa dogme, kar pomeni, da se o konceptu lahko razpravlja. Monsinjor Giacomo Canobbio, vodilni italijanski teolog, je ob tem dodal, da imeti ženo ali otroke ne pomeni, da si omejen pri delu v župniji, navaja Telegraph.