Zakonodaja o zamrznitvi cen najemnin naj bi koristila trem milijonom Berlinčanom. Foto: EPA
Zakonodaja o zamrznitvi cen najemnin naj bi koristila trem milijonom Berlinčanom. Foto: EPA

Zvezni parlament je s tesno večino podprl predlog deželne koalicije pod vodstvom socialdemokratov, Zelenih in levice. Gre za zgodovinski poseg v trg nepremičnin v Berlinu, kjer je najemojemalcev kar 86 odstotkov ljudi, cene najemnin pa so v zadnjih letih poskočile tudi za 50 odstotkov, tako da si le še redki lahko privoščijo menjavo stanovanj, je za Televizijo Slovenija poročala dopisnica iz Berlina Polona Fijavž.

Zakonodaja predvideva zamrznitev cen najemnin do leta 2025. Po tem obdobju zakon dopušča zviševanje skladno z inflacijo oziroma do največ 1,3 odstotka na leto. Prav tako bodo najemnine vrnili na raven iz junija lani, ko je bilo zviševanje prepovedano. Zgornjo mejo za najemnine so postavili pri 9,8 evra na kvadratni meter. Kršilcem se obeta finančna kazen tudi do 500.000 evrov, poroča The Local Germany.

Berlin omejil in zamrznil najemnine za pet let

"Postavili smo jasen znak stop," je dejal poslanec levice Harald Wolf in dodal, da je zakon nujen, saj veliko Berlinčanov za najemnine nameni več kot polovico prihodkov. "Danes je pomemben dan za Berlin, prihaja zgornja meja najemnin," je dejala Iris Spranger, tiskovna predstavnica za stanovanjsko problematiko SPD-ja, ki napoveduje podobne pobude tudi v preostalih 16 nemških zveznih deželah. Ocenila je, da bo od zakonodaje imelo koristi tri od štirih milijonov prebivalcev Berlina.

Ukrep bi po navedbah oddelka za urbani razvoj vplival na 1,5 milijona stanovanj, izvzeti so denimo socialna stanovanja in objekti, zgrajeni po 1. januarju 2014. Spletna stran Immowelt, ki posreduje stanovanjske oglase, ocenjuje, da večina Berlinčanov za najem stanovanja namenja četrtino svojih prihodkov. Stanovanje je človekova pravica, in ne prostor za naložbe in zaslužke, pri tem po poročanju Polone Fijavž pojasnjuje berlinski senat.

Opozicija napoveduje izpodbijanje na ustavnem sodišču

Zakonodaja naj bi začela veljati sredi februarja, vendar so proti njej uperjene ostre kritike tako iz opozicije kot iz stanovanjsko-nepremičninskih združenj. Združenja trdijo, da bo zakonodaja odvrnila investitorje od gradnje v Berlinu, kar bi še povečalo stanovanjsko stisko. Opozicijski krščanski demokrati (CDU) so zakonodajo zaradi nepoštenih vplivov na konkurenco označili za neustavno in napovedali pritožbo na ustavno sodišče.