V Španiji je zaradi covida-19 umrlo več kot 28.000 ljudi. Foto: Reuters
V Španiji je zaradi covida-19 umrlo več kot 28.000 ljudi. Foto: Reuters

Po navedbah avtorjev raziskave to pomeni, da so še daleč od t. i. čredne imunosti in da ukrepi ohranjanja fizične razdalje ostajajo najboljši način za spopadanje s pandemijo.

Študija, ki jo je delno financiralo špansko ministrstvo za zdravje, je še pokazala, da jih je med tistimi, ki so se okužili, tretjina okužbo prestala brez simptomov, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

"Trenutno je čredno imunost težko doseči, ne da bi sprejeli stransko škodo številnih smrtnih žrtev med ranljivo populacijo in brez preobremenitve zdravstvenega sistema," so v znanstveni reviji Lancet zapisali znanstveniki.

Čredna imunost pomeni, da je okuženih ali cepljenih proti virusu toliko ljudi, da virus neha krožiti med prebivalstvom. Vodja študije Marina Pollan je povedala, da so nekateri strokovnjaki izračunali, da bi moral delež prebivalcev s protitelesi znašati okoli 60 odstotkov. "Vendar pa smo zelo daleč od te številke," je dejala.

Še vedno ni znano, ali je nekdo, ki je razvil protitelesa, imun proti ponovni okužbi z novim koronavirusom.

Izsledki španske raziskave kažejo na potrebo po spoštovanju ukrepov ohranjanja fizične razdalje ter odkrivanju in izolaciji novih primerov okužbe in njihovih stikov za nadzor nad epidemijo.

Španija je z več kot 28.000 smrtnimi žrtvami covida-19 in 250.000 primeri okužbe ena najhuje prizadetih evropskih držav v pandemiji. Oblasti so večino ukrepov za zajezitev novega koronavirusa že odpravile.

So pa v zadnjih dneh na območju z okoli 210.000 prebivalci v Kataloniji in na območju z okoli 70.000 prebivalci v Galiciji zaradi porasta okužb spet zaostrili ukrepe.

Ladja Ocean Viking je prebežnike rešila ob obali Libije. Foto: Reuters
Ladja Ocean Viking je prebežnike rešila ob obali Libije. Foto: Reuters

Prebežniki bodo karanteno preživeli na trajektu

Medtem so po več kot tednu dni z ladje Ocean Viking blizu italijanske obale 180 rešenih prebežnikov preselili na trajekt, kjer bodo preživeli 14-dnevno karanteno. Ponoči so se izkrcali v sicilijanskem pristanišču Porto Empedocle, od koder so jih takoj nastanili na trajektu, so sporočili iz organizacije SOS Mediterranee, ki upravlja ladjo.

Trajekt s prebežniki je zdaj na morju, a blizu obale in bo tam ostal do konca karantene, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Ladja Ocean Viking je prebežnike rešila v štirih reševalnih operacijah med 25. in 30. junijem pred obalo Libije. Do prejšnjega konca tedna jih ne Malta ne Italija nista hoteli sprejeti, čeprav so obema državama z ladje poslali sedem zahtev za izkrcanje. Razmere na ladji Ocean Viking so se hitro začele zaostrovati, saj so začeli prebežniki gladovno stavkati ali pa so grozili s samomorom. Na ladji so zato razglasili izredne razmere.

Italija je nato v nedeljo dovolila njihovo izkrcanje ob pogoju, da med pandemijo novega koronavirusa na morju ostanejo v karanteni 14 dni.

Poročila o nezakonitem vračanju ljudi v Libijo

Med pandemijo sta tako Italija kot Malta sprejeli vrsto ukrepov za omejitev prihodov ljudi, rešenih na morju. Med drugim sta zanje uvedli karanteno, ki jo preživijo na morju na najetih plovilih.

Več poročil sicer opozarja tudi na nezakonito vračanje rešenih prebežnikov v Libijo.