Vučić je med obiskom v Kosovski Mitrovici med drugim dejal, da Srbija nima nikakršnega načrta rešitve za Kosovo. Foto: Reuters
Vučić je med obiskom v Kosovski Mitrovici med drugim dejal, da Srbija nima nikakršnega načrta rešitve za Kosovo. Foto: Reuters

V EU-ju ne sme biti prostora za hvalo tistih, ki so podpirali politike, ki so povzročile desetletje trpljenja in bede na Zahodnem Balkanu, so sporočili iz urada visoke zunanjepolitične predstavnice Unije Federice Mogherini. Kot poudarjajo, bodo sprava in dobri sosedski odnosi mogoči le z zavrnitvijo politik preteklosti, ki so povzročile desetletje trpljenja in bede Zahodnemu Balkanu. "Ne sme biti prostora za dvoumnost ali hvalo tistih, ki so podpirali te politike ali dejanja," je poudarila govorka Mogherinijeve Maja Kocijančič.

Ob tem je spomnila na jasne sodbe domačih in mednarodnih sodišč ter na to, da so sprava in dobri sosedski odnosi bistvena vrednota EU-ja. "Vsi partnerji v regiji imajo jasno evropsko perspektivo in morajo podpirati ta načela," je opozorila in spomnila na besede predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, da nacionalizem ni še nikdar rešil težav, temveč jih je zgolj ustvarjal.

Vučić je v nedeljskem govoru na Kosovu, ki velja za enega njegovih najpomembnejših, med drugim poudaril, da je bil Milošević "veliki voditelj". Obenem je bil sicer kritičen, da njegove želje niso bile realne in da so Srbi te iluzije drago plačali.

Odziv Hrvaške: Gre za brezplodno provokacijo
Na Vučićeve besede o Miloševiću kot tudi tiste, da "v Kninu danes vihra šahovnica (hrvaška zastava), ki je tam nikoli ni bilo", so se danes odzvali tudi iz hrvaške vlade. Dejali so, da gre za "brezplodno in zgrešeno provokacijo, ki ne more spremeniti resničnosti niti zgodovinskih dejstev".

"Zgodovinsko dejstvo je, da je bila Hrvaška na začetku 90. let prejšnjega stoletja napadena in je bila žrtev velikosrbskega Miloševićevega režima, ki ga je zmagovalna hrvaška vojska premagala v domovinski vojni in osvobodila celotno okupirano ozemlje, vključno z mestom Knin, na kar smo lahko ponosni," so zapisali v Banskih dvorih v sporočilu za javnost. Kot so dodali, je simbol tega tudi hrvaška zastava na kninski trdnjavi, ki je obenem tisočletni simbol hrvaške državnosti.

"Če pomenijo osvajalne vojne, ki jih je vodil režim Slobodana Miloševiča, za predsednika današnje Srbije 'najboljše namenie, bo gradnja zrušenih mostov med Srbijo in žrtvami njene agresije žal zahtevala še veliko naporov in časa," so še zapisali. "Položaj Srbije kot poraženke, ki je odgovorna za tolikšne tragedije pri skoraj vseh sosednjih narodih, je zagotovo težak. Čim prej se bodo Srbija, njeno vodstvo in javnost s tem soočili in sprejeli evropske vrednote, prej bodo sledili resnična sprava in dobrososedski odnosi," so sporočili iz Zagreba.