Foto: Reuters
Foto: Reuters

Iz Francije so sporočili, da je med umrlimi kar 884 oskrbovancev domov za starejše. O alarmantnem številu žrtev poročajo iz dveh domov v Madridu, izbruh koronavirusa v domu za starejše v Neaplju pa je tudi tam terjal visok davek.

O primerih okužb poročajo tudi iz sto domov za starejše v Stockholmu in okolici. Švedske oblasti sicer niso sporočile statistike, a švedska javna televizija SVT navaja, da je okuženih več kot 400 oskrbovancev, 50 pa naj bi jih umrlo.

Skupno je na Švedskem, eni redkih držav brez karantene, za covidom-19 umrlo 358 ljudi.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Francija: V statistiko ne zajemajo domov za starejše

Že nekaj časa francoske zdravstvene oblasti poudarjajo, da v statistiko okužb in smrtnih žrtev, ki jih sporočajo vsak večer, ne zajemajo domov za starejše in varstvenih centrov.

V četrtek je eden višjih predstavnikov zdravstvenih oblasti razkril, da je v teh domovih od izbruha pandemije umrlo najmanj 884 ljudi. Skupno je torej v Franciji za covidom-19 umrlo 5.387 ljudi. A, kot opozarja Jérôme Salomon, tudi ta številka ni popolna, saj vsi domovi ne sporočajo podatkov.

Najbolj prizadeta pokrajina je Grand Est na severovzhodu države ob nemški meji, kjer je izbruh koronavirusa prizadel dve tretjini domov za oskrbovanje starejših. Samo v tem delu naj bi umrlo 570 starejših prebivalcev.

Čeprav ni jasno, koliko smrti je dejansko povzročil koronavirus, pri kolikih pa je bil zgolj dodaten dejavnik, je direktor enega od domov v dolini Rena povedal, da pri njih običajno umre 10 oskrbovancev letno, zdaj pa jih je samo marca pet.

V madridskih domovih za starejše je umrlo kar 3.000 ljudi. Foto: Reuters
V madridskih domovih za starejše je umrlo kar 3.000 ljudi. Foto: Reuters

Madrid: 3.000 smrti med oskrbovanci?

V Španiji, kjer je v pandemiji umrlo 10.905 ljudi, je najbolj prizadeta madridska pokrajina s 4483 smrtmi. Predsednica madridske pokrajine Isabel Díaz Ayuso ocenjuje, da je v domovih za starejše marca umrlo 3000 ljudi, kar je po njenih besedah 2000 več kot običajno.

Prav v domovih za starejše je bilo v Madridu toliko izbruhov, da ustanovam zdaj drastično primanjkuje osebja, poroča BBC. Prejšnji mesec so v domove na pomoč vpoklicali vojsko, ta pa je v njih našla starejše zapuščene in v nekaterih primerih mrtve v njihovih posteljah.

Samo v dveh domovih so našteli 90 smrti, povezanih s koronavirusom. V enem od njih (Vitalia) je bilo od 150 oskrbovancev na testiranju pozitivnih 99, umrlo pa jih je 43.