V Sloveniji je okužba z novim koronavirusom do zdaj vzela devet življenj. Kar osem žrtev je bilo oskrbovancev domov za starejše, pet jih je prebivalo v metliškem domu starejših občanov.  Foto: Vlada RS
V Sloveniji je okužba z novim koronavirusom do zdaj vzela devet življenj. Kar osem žrtev je bilo oskrbovancev domov za starejše, pet jih je prebivalo v metliškem domu starejših občanov. Foto: Vlada RS

Zatrdila je, da je zaščitna oprema zagotovljena, in izrazila pričakovanje, da bo težav z njeno dobavo čedalje manj.

Kot je v izjavi za javnost povedala državna sekretarka ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič, domovi za starejše že na vhodih skrbijo za razkuževanje čevljev. Sprejeli so tudi razne organizacijske ukrepe – zaposleni ne prihajajo vsi naenkrat v službo, da ni stika med različnimi skupinami, ki delujejo v posamezni bivalni enoti. Prav tako skrbijo za to, da med zaposlenimi ni stika v garderobi, medtem ko se preoblačijo. Poskrbljeno je tudi, da na malico hodijo posebej, vsak sedi za svojo mizo.

Sorodna novica Število okuženih se je povišalo za 52 na 684; v vladi ni okužen nihče

V vseh domovih za starejše velja ukrep prepovedi obiskov. Sekretarka je dejala, da se na ministrstvu zavedajo, da je to zelo strog ukrep. "Kljub temu bi vas želeli vse nasloviti, da se tega ukrepa držite, da ga spoštujete in da nas razumete. Namen ukrepa je preprečiti oziroma zmanjšati možnost vnosa okužbe," je povedala Ribičeva.

Domovi po vsej državi so v zadnjih dneh opozarjali na kritično pomanjkanje zaščitne opreme. "Vsi tisti domovi, ki zaščitno opremo potrebujejo, jo tudi dobijo in jim je zagotovljena v skladu z razpoložljivimi možnostmi na ravni celotne države," je ob tem zatrdila Mateja Ribič. Dodala je, da gre za težavo na ravni celotne države. "Glede na to, da se varovalna oprema vsak dan pojavlja in se jo vsak dan dobiva, smo prepričani, da bo težav s tem čedalje manj," je optimistična državna sekretarka.

Inovativni pristopi za ohranjanje vezi

Sekretarka je povedala, da imajo stanovalci v domovih za starejše kljub izrednim razmeram aktivno življenje. Uporabljajo videoklice, videokonference, zaposleni jim zelo pomagajo, da ohranjajo stik z zunanjim svetom in da se poskrbi za njihove vezi s sorodniki in bližnjimi. "Vsi zaposleni v domovih za starejše so na tem področju zelo inovativni," je delavce pohvalila Ribičeva.

"Vsem svojcem želimo povedati, da je v domovih za starejše zelo dobro poskrbljeno, za vaše najbližje in najdražje," je povedala sekretarka in dodala, da varovance domov zaposleni še vedno vozijo na svež zrak. "Seveda ob tem skrbijo, da je med njimi dovolj velika razdalja in da ne prihajajo v stik z zunanjimi osebami," je dodala.

"Želimo ustaviti širjenje epidemije, in to je edini način, da lahko to naredimo," je o prepovedi obiskov v domovih za starejše povedala državna sekretarka Mateja Ribič. Foto: MMC RTV SLO

Okužbo lahko v dom vnesejo tudi stanovalci

Sorodna novica "Ko se v domu pojavi prva okužba, niso sposobni ustrezno preprečiti širjenja"

Nagovorila je tudi tiste stanovalce domov za starejše, ki so pokretni. "Razumem, da vam je zelo težko ostati noter, zaprti med štirimi stenami oziroma v ustanovi. Ampak s tem, ko odhajate ven, se morate tudi vi zavedati, da lahko prinesete okužbo v dom, med vaše sostanovalce, ki so v tem trenutku mogoče bolj ranljivi od vas, ki ste zdravi in pokretni," je dejala sekretarka in jih pozvala, naj ne hodijo kupovat časopisov in v trgovine. "Če takšne stvari potrebujete, naročite to zaposlenim v domovih za starejše in vam bodo to prinesli," je bila jasna sekretarka, ki je dodala, naj varovanci domov v tem času ne hodijo na banke in naj za njihove dohodke v tem času skrbijo tisti, ki so jih za to pooblastili.

Z okužbo z novim koronavirusom se srečujejo v več domovih za starejše, največ primerov tako med varovanci kot med zaposlenimi imajo v Šmarju pri Jelšah in v Metliki. Ker starejši spadajo med tiste, ki so najbolj dovzetni za najhujše učinke covida-19, je po navedbah uradnega govorca vlade Jelka Kacina vlada tudi v petek razpravljala o ukrepih za zajezitev okužbe v domovih za starejše. Po tej razpravi so se začele "priprave tudi za novo koordinacijo za čim več stikov med direktorji bolnišnic, zdravstvenih domov in domov za starejše občane, da še enkrat pogledamo, ali je res storjeno vse v vsakem domu posebej, da bi preprečili vnos virusa v te domove", je dejal. V naslednjih dneh bodo po njegovih napovedih potekali intenzivni sestanki in usklajevanja ukrepov. "Na vsak način želimo zavarovati varovance pred vdorom tega virusa v domove," je poudaril.

Nove okužbe v domovih za starejše

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.