Lokali v Stockholmu so še vedno polni. Foto: EPA
Lokali v Stockholmu so še vedno polni. Foto: EPA

Z nedeljo je sicer začela veljati prepoved zbiranja na javnih mestih skupin, večjih od 50 ljudi. Predtem je veljala prepoved za skupine, večje od 500, sicer pa vlada ni sprejela drugih ukrepov, ki bi ohromili javno življenje. Šole, restavracije in bari ostajajo odprti, obratujejo tudi nočni klubi, normalno posluje večina podjetij, prav tako nemoteno deluje javni prevoz.

Ulice švedskih mest so bolj mirne kot sicer, a ne prazne, kot so drugod po Evropi. Kot poroča BBC, so v teh dneh v Stockholmu parki, trgi in lokali polni ljudi, ki po dolgi zimi izkoriščajo višje temperature. Kot dodaja, je sicer znatno redkejši promet na cestah, zaznali so tudi upad ljudi, ki uporabljajo javni prevoz. Tudi v določenih storitvenih dejavnostih opažajo manj strank.

Očitki vladi, da podcenjuje koronavirus

Glede na ankete skoraj polovica prebivalcev prestolnice dela od doma, prilagodljivost na delo na daljavo pa tudi sicer spada med razloge za rast uspešnosti švedskih podjetij, piše BBC. "Poskrbeti moramo, da bo širjenje virusa hkrati imelo čim manjše učinke na zdravstvo in na gospodarstvo. V poslovnem svetu menimo, da je pristop švedske vlade bolj smiseln kot v drugih državah," je dejal direktor trgovinske zbornice v Stockholmu Andreas Hatzigeorgiou.

Švedska z drugačnim pristopom ostaja pri nizkih številkah

Ker so švedske sosede Danska, Finska in Norveška vse že uvedle izredne razmere, po vsej Evropi pa so države sprejele drastične ukrepe, delovanje vlade kritizira opozicija, o pravilnosti njenih odločitev pa dvomi tudi del stroke, poroča Televizija Slovenija. Vladi očitajo, da podcenjuje koronavirus, četudi zavod za javno zdravstvo zatrjuje, da trenutno strožji ukrepi niso potrebni. Kot poudarjajo, se Švedi držijo nasvetov tako kot prebivalci držav, kjer so sprejete karantene oziroma je gibanje prepovedano.

Löfven: Vsak je odgovoren

Vlada še vedno upa, da jim bo uspelo širjenje koronavirusa upočasniti brez strožjih ukrepov, njena strategija tako ostaja "samoodgovornost" prebivalcev. "Odrasli smo in moramo temu primerno odgovorno ravnati. Ne smemo širiti panike in govoric. V tej krizi ni nihče sam, vsak posameznik pa nosi veliko odgovornost. Vsak je odgovoren, da preprečuje okužbe. Nihče ne sme tvegati," je v televizijskem nagovoru povedal premier Stefan Löfven.

Namesto ukrepov je vlada dala smernice oziroma je pozvala, naj ljudje ostajajo doma, če so bolni, doma naj ostanejo tudi starejši, če je mogoče, naj delo poteka od doma, naj ne potujejo po nepotrebnem, naj si redno umivajo roke in naj omejuje socialne stike. Vlada obenem poudarja pomembnost telesne vadbe na prostem, kjer priporočajo le ustrezno razdaljo med ljudmi.

Premier Stefan Löfven je v televizijskem nagovoru dejal, da je vsak sam odgovoren, da preprečuje okužbe. Foto: EPA
Premier Stefan Löfven je v televizijskem nagovoru dejal, da je vsak sam odgovoren, da preprečuje okužbe. Foto: EPA

Katere odločitve bodo najučinkovitejše?

Kot piše BBC, se Švedi držijo podanih smernic. Dodal je, da je tudi demografija pomemben dejavnik pri širitvi virusa, saj se tu bistveno razlikuje od sredozemskih držav, kjer skupaj v gospodinjstvu živi več generacij, na Švedskem pa je v veliko gospodinjstvih le en človek, zaradi česar je tveganje za širjenje virusa toliko manjše. Za zdaj imajo na Švedskem potrjenih nekaj več kot 3000 okužb, novi koronavirus pa je terjal 92 smrtnih žrtev.

Vendarle številni dvomijo o pravilnosti vladnih odločitev in pozivajo k ostrejšim ukrepom in povečanju testiranj, saj testirajo le tiste, ki kažejo hujše simptome. Kot je dejala švedska epidemiologinja Emma Frans, se ljudje držijo priporočil, a je vprašanje, ali je to dovolj. Pozvala je k jasnejšim navodilom, predvsem za ravnanje na javnih mestih, kot so trgovinski centri in telovadnice. Ob tem je pristavila, da bo čas pokazal, katere države so ravnale pravilno: "Niče ne ve, katere odločitve bodo najučinkovitejše. Vesela sem, da nisem tista, ki jih mora sprejeti."