Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ministrstvo za delo je danes objavilo navodila za socialnovarstvene zavode, kako ravnati in se organizirati v primeru pojava okužbe z novim koronavirusom v domu. Med drugim predvidevajo razdelitev socialnovarstvenega zavoda na tri enote, eno za zdrave stanovalce, drugo za tiste s sumom na okužbo ter tretjo za zbolele.

Nasprotovanje preseljevanju zdravih

Zaradi omejenih zmogljivosti predlagana organizacija v večini slovenskih domov za starejše preprosto ni izvedljiva, pa opozarjajo v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, ki združuje izvajalce institucionalnega varstva starejših in posebnih skupin odraslih v Sloveniji. Svarijo, da domovi za starejše niso usposobljeni in opremljeni za zdravljenje velikega števila obolelih s covidom-19.

Tudi pri tistih izvajalcih socialnovarstvenih storitev, ki trenutno še lahko organizirajo tri ločena območja, je to izvedljivo le ob zelo nizkem številu stanovalcev s sumom ali potrjeno okužbo, poudarjajo.

Nasprotujejo predlogu o selitvi domnevno zdravih stanovalcev iz domov za starejše na druge lokacije, saj se poraja vprašanje, kako sploh vedeti, kateri stanovalci so zdravi, saj testiranje v začetnih fazah okužbe ni zanesljivo. Z domnevno zdravimi stanovalci bi tako na drugo lokacijo lahko preselili tudi stanovalce s prikrito boleznijo, ki bi nato okužili tudi druge, sicer dejansko zdrave stanovalce, opozarjajo.

Skupnost predlaga, da v domovih za starejše ostanejo zdravi stanovalci in v strogi izolaciji stanovalci s sumom na okužbo. Okužene stanovalce (lahko tudi iz več domov skupaj) je treba takoj preseliti na drugo osrednjo lokacijo z vso potrebno medicinsko opremo, kjer bi jim strokovno usposobljeno zdravstveno osebje zagotavljalo primerno zdravljenje, poudarjajo.

Nesprejemljivo se jim zdi, da "bi del obolelih državljanov zdravili v bolnišnicah z vso potrebno medicinsko opremo in usposobljenimi kadri, za del obolelih starostnikov pa skrbeli v domovih za starejše, ki za to nimajo vseh nujno potrebnih pogojev". To bi po njihovih opozorilih predstavljalo hudo kršitev temeljnih človekovih pravic.

S preseljevanjem zdravih oskrbovancev želijo zajeziti okužbo. Foto: Televizija Slovenija
S preseljevanjem zdravih oskrbovancev želijo zajeziti okužbo. Foto: Televizija Slovenija

V petih dneh se je okužba razširila z dveh na 33 ljudi

V Ljutomeru pa so sledili navodilom ministrstva in danes pozno popoldne začeli preseljevati prve zdrave stanovalce, skupno naj bi jih v hotel Bioterme v naselju Moravci v Slovenskih goricah preselili okoli 40.

Bijejo bitko s časom, saj si nihče ne želi, da bi se virus, ki se je v domu za starejše v petih dneh razširil z dveh na kar 33 ljudi, še naprej širil tako bliskovito, je za TV Slovenija poročal Bojan Peček, ki dodaja, da si še danes želijo preseliti nekaj stanovalcev, da bi tako sprostili nekaj dragocenih sob in uredili izolacijo za tiste okužene, ki jo potrebujejo.

"Zdaj potekajo dogovori s stanovalci, vsak mora namreč s selitvijo soglašati in podpisati, nekateri so navdušeni, drugi ne vedo, za kaj gre, pa sprašujejo, tako da tudi zato morda ne gre tako hitro, kot bi si odgovorni želeli," je pojasnil Peček.

Selitev oskrbovancev v Ljutomeru

Selitev gibljivih in samostojnih oskrbovancev

Kot je za STA povedala epidemiologinja z območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v Murski Soboti Teodora Petraš, so po ogledu prostorov v Biotermah ocenili, da so primerni za bivanje predvsem za tiste varovance, ki so gibljivi, samostojni in z boleznimi, ki so stabilne. To pomeni, da ti starostniki ne potrebujejo dodatne nege.

"Pri tej izbiri moramo biti zelo previdni, seveda pa želimo s tem izolirati tiste, ki so zdravi, torej niso okuženi z novim koronavirusom," pravi Petraševa.

Ob tem dodaja, da je izjemno pomembno varovancem zagotoviti zdravstveno oskrbo. Na današnjem sestanku predstavnikov NIJZ-ja, občine, civilne zaščite in zdravstvenega doma so se dogovorili, da bodo imeli osebje, ki jim bo na razpolago 24 ur.

Podžupan občine Ljutomer Niko Miholič je potrdil, da bodo že jutri prišle dodatne zdravstvene delavke, za kar so se dogovorili na regijski ravni.

"Občina oziroma civilna zaščita se tudi trudita, da jim bomo priskrbeli malice iz alternativne kuhinje, ki smo jo uredili v bližini Ljutomera. V njej danes že kuhajo tudi za zunanje odjemalce doma," je še povedal Miholič.

Testirali bodo vse stanovalce

Direktor doma Tomislav Nemec je za Radio Slovenija zatrdil, da delajo vse, kar je mogoče, tudi da se virus ne bi tako hitro širil. Zdaj testirajo tudi tiste, ki ne kažejo znakov: "Je kar nekaj teh stanovalcev, ki ne kažejo nobenih znakov, pozitivnih. In to tudi dviguje zdaj našo številko, ker gremo v širino, tako mislimo tudi nadaljevati, čisto vse naše stanovalce testirati, da vidimo, kje dejansko smo."

Tudi v domu za starejše v Horjulu so na primer bili pozitivni štirje zaposleni, ki niso kazali nobenih znakov, med oskrbovanci pa jih je zbolelo že 17 – tri so hospitalizirali, preostali so na posebnem izolacijskem oddelku, je za naš radio poročala Snežana Ilijaš.

V javnosti je ob širjenju okužbe zakrožilo pismo občanov Ljutomera in svojcev varovancev doma, ki zahtevajo ukrepanje. Kot pišejo, obstajata upravičena skrb in strah 4000 ljudi, ki živijo v mestu Ljutomer, da so ogroženi. Zato je nujno ukrepanje, da se virus ne bo širil tako hitro, so zapisali. Foto: Google Maps
V javnosti je ob širjenju okužbe zakrožilo pismo občanov Ljutomera in svojcev varovancev doma, ki zahtevajo ukrepanje. Kot pišejo, obstajata upravičena skrb in strah 4000 ljudi, ki živijo v mestu Ljutomer, da so ogroženi. Zato je nujno ukrepanje, da se virus ne bo širil tako hitro, so zapisali. Foto: Google Maps

Pomoč najbolj obremenjenim domovom

V domovih za starejše se v prihodnjih dneh sicer pričakuje povečanje števila okuženih. Na kriznem sestanku, ki ga je sklicalo ministrstvo za zdravje, so se dogovorili, da bodo prostorsko ločili zdrave oskrbovance od tistih, ki so ali bi lahko bili okuženi. Minister za zdravje Tomaž Gantar je tudi zagotovil pomoč v domovih, v katerih je osebje najbolj izčrpano.

"Predvsem v Šmarju pri Jelšah so ekipe zelo izčrpane," je za TV Slovenija povedal minister za delo Janez Cigler Kralj in dodal, da je bilo na sestanku dogovorjeno, da se tja za pomoč čim prej pošlje ustrezno zdravstveno osebje. Razselitev zdravih varovancev domov je označil kot enega boljših načinov za omejitev širjenja koronavirusa.

Šmarski dom ostaja žarišče

V sredo je bilo v šmarskem domu okuženih 60 stanovalcev in 15 zaposlenih, od tega pet hospitaliziranih v celjski bolnišnici. Do zdaj je zaradi okužbe z novim koronavirusom umrlo šest stanovalcev tega doma.

Po navedbah štaba Civilne zaščite zahodne Štajerske so okuženi zaposleni v domači izolaciji, vsi okuženi stanovalci pa so nameščeni v izoliranem delu doma. Glede na število obolelih zaposlenih se v šmarskem domu upokojencev spoprijemajo s pomanjkanjem oskrbovalnega kadra.

Zato jim je v sredo na pomoč priskočilo pet zaposlenih iz Zdravstvenih domov Šmarje pri Jelšah, Celje in Slovenske Konjice ter štirje zaposleni iz Medical centra Rogaška. Iz zdravilišča v Rogaški Slatini so danes sporočili, da imajo oblikovani dve ekipi, ki se v 13-urnem delovniku v šmarskem domu upokojencev dnevno izmenjujeta.

Za te potrebe so tako prerazporedili 10 zaposlenih, med katerimi so srednje in diplomirane medicinske sestre, medicinski tehniki, diplomirani zdravstveniki in bolničarji. Eden izmed zaposlenih pa se je okužil z novim koronavirusom.

Odločitev mora biti premišljena

Ministrstvo za delo je sicer pozvalo svojce, naj, če je le mogoče, oskrbovance vzamejo v domačo oskrbo.

Glede možnosti, da bi za nekatere varovance domov za nekaj časa doma skrbeli svojci, je minister Cigler Kralj dejal, da gre za zahtevno odločitev, ki potrebuje tehten premislek. Poudaril je, da je starostnikom treba zagotoviti zadostno oskrbo, tudi zdravstveno.

A vsi, ki bodo odšli v domačo oskrbo se do konca epidemije ne bodo mogli več vrniti v dom, kjer pa, razen prehrane, cena domske oskrbe za zdaj ostaja enaka.

Voljč je, splošno gledano, zadovoljen s pristopom vodilnih organov v državi, ki so se hitro odzvali na širjenje virusa. Foto: SOJ RTV SLO/iz izobraževalne serije
Voljč je, splošno gledano, zadovoljen s pristopom vodilnih organov v državi, ki so se hitro odzvali na širjenje virusa. Foto: SOJ RTV SLO/iz izobraževalne serije

Voljč meni, da bi morali domove za starejše še bolj zapreti

Predsednik komisije za medicinsko etiko in nekdanji minister za zdravje Božidar Voljč medtem meni, da bi morali tiste domove za starejše, kjer se novi koronavirus ni razširil, še bolj zapreti, saj bi s tem lahko povsem preprečili vnos virusa. "V večini domov, ki jih je pri nas okoli 100, se ta virus ni razširil, zato bi tiste domove, ki so za zdaj obvarovani pred okužbo, še bolj zaprl," je dejal Božidar Voljč. Več tednov so sicer že prepovedani obiski v domovih za starejše, kamor pa je okužba vseeno zašla. Do srede so potrdili okužbo pri 137 oskrbovancih in 30 zaposlenih v domovih, prav starejši pa so ena od najranljivejših skupin pri covidu-19.

Voljč pozdravlja poziv direktorja bolnišnice Golnik Aleša Rozmana, ki je svojce pokretnih stanovalcev domov pozval, naj jih za čas epidemije vzamejo domov. Ob tem je opozoril, da se morajo svojci hkrati zavedati, da jih čaka dolg boj s covidom-19. "Vsak ima možnost, da se odloči tako ali drugače. Toda pri tej odločitvi morajo upoštevati, da stanovalca doma starejših občanov ni mogoče vzeti domov le za kratek čas. Z veliko verjetnostjo se bo zgodilo, da ga bodo morali oskrbovati doma, vse dokler bo ta epidemija trajala," je opozoril.

Eno od dveh večjih žarišč okužbe v domovih je v metliškem domu za starejše. Foto: Vlada RS
Eno od dveh večjih žarišč okužbe v domovih je v metliškem domu za starejše. Foto: Vlada RS

Tako je od vsake družine posebej odvisno, ali se bodo za to odločili ali ne. "Oboje je lahko prav," je dodal in spodbudil tiste družine, ki lahko dobro in dlje časa skrbijo za svoje starejše sorodnike, naj to storijo. Obenem pa je prepričan, da je prava odločitev tudi tista, da oskrbovanci ostanejo v domovih, saj imajo tam več možnosti za kakovostno oskrbo.

Kako ravnati z dementnimi osebami

V Slovenskem združenju za pomoč pri demenci Spominčica - Alzheimer Slovenija so v času epidemije novega koronavirusa pripravili poseben seznam desetih ukrepov oziroma nasvetov za pomoč pri skrbi za osebe z demenco. Predvsem odsvetujejo pojasnjevanje o epidemiji, saj se oseba z demenco s tem lahko le še bolj zmede ali vznemiri.

Pri vsem skupaj ima pomisleke bolj zaradi narave virusa same, ki jo spremlja dolga doba, preden se lahko bolezen pojavi. "Učinek te bolezni je lahko zelo prehoden. Danes ga nimate, jutri pa ga že imate. Utegne se zgoditi, da tudi če boste vzeli domov nekoga, ki je negativen na koronavirus, bo že jutri doma test pozitiven," je še dodal.

Sicer pa je Voljč zadovoljen s pristopom vodilnih organov v državi, ki so se hitro odzvali na širjenje virusa. "V Sloveniji se z epidemijo zelo dobro spopadamo, čeprav smo priča porastu okuženih. Toda ta je v primerjavi z nekaterimi drugimi državami skromen in je odraz tega, da položaj v državi dobro nadziramo. Le upamo lahko, da bo tako ostalo tudi v prihodnje," je dejal in pristavil, da so dežurni kritiki vedno prisotni, a da je treba poslušati predvsem stroko, ki v Sloveniji ve, kaj dela.

Sorodna novica Pozno zvečer jim sporočijo, da so okuženi: "Kam grem, ali bom umrl?!"

Med epidemijo ni pogostejših odhodov iz domov v domačo oskrbo

V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije v času epidemije novega koronavirusa ne zaznavajo pogostejših odhodov oskrbovancev iz domov za starejše občane v domačo oskrbo. Ob tem so opozorili, da se po odločitvi za domačo oskrbo starostniki zaradi omejevanja širjenja virusa nato ne morejo več vrniti v domove.

"Člani skupnosti ne poročajo, da bi se stanovalci občutno pogosteje kot sicer odločali za odhod iz domov za starejše. Vsak stanovalec ima seveda možnost, da se odloči za odhod iz doma, vendar stanovalcem in svojcem svetujemo, da takšno odločitev predhodno temeljito pretehtajo," pravijo in pri tem opozarjajo domače, da morajo zagotoviti možnost izvajanja vseh previdnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom v domačem okolju. To še posebej velja pri selitvi iz domov za starejše, kjer se je pojavil sum na okužbo oziroma so to tudi potrdili. V tem primeru je priporočljiva samoosamitev starostnika. Pri tem v skupnosti poudarjajo, da v domačem okolju to ni vedno izvedljivo.

V domu starejših in hotelski karanteni v Postojni brez dodatnih okužb

Sorodna novica V sredo domov pripotovalo še 100 Slovencev, v petek zadnji polet iz Londona

V postojnskem domu starejših Talita kum in med nastanjenimi v karanteni v tamkajšnjem hotelu Epic niso zaznali dodatnih okužb. Kot je povedal poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk, z nastanjenimi v hotelu ni težav, vsi se držijo pravil karantene.

Nadzirajo tudi razmere v domu Talita kum. Tam po do zdaj odvzetih brisih ni na novo okuženih, tako da ostajajo pri okužbi ene od zaposlenih, ki je v samoosamitvi. Če bi prišlo do morebitne nove okužbe, pa imajo že pripravljene nastanitvene zmogljivosti za selitev okuženih, je zatrdil Curk.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.