Ruski predsednik Putin je v pogovoru s francoskim kolegom Macronom dejal, da je Navalni (na sliki) v preteklosti že hlinil bolezni. Foto: Reuters
Ruski predsednik Putin je v pogovoru s francoskim kolegom Macronom dejal, da je Navalni (na sliki) v preteklosti že hlinil bolezni. Foto: Reuters

Glede na napredek bolnika in njegovo trenutno stanje je po mnenju zdravnikov popolno okrevanje mogoče, so v bolnišnici zapisali v sporočilu za javnost.

Navalni je v bolnišnici Charité preživel 32 dni, od tega 24 na intenzivni negi, so še navedli v sporočilu.

Po odpustu iz bolnišnice je sporočil, da ga čaka dolgotrajna rehabilitacija. "Načrti so preprosti. Fizioterapevt vsak dan. Po možnosti rehabilitacijski center. Stanje na eni nogi. Ponoven nadzor nad prsti. Držanje ravnotežja," je zapisal na Instagramu, kjer je objavil fotografijo, na kateri sedi na klopi.

Ruski opozicijski politik in eden najglasnejših kritikov ruskega predsednika Vladimirja Putina je nepojasnjeno zbolel na letalu iz Sibirije v Moskvo 20. avgusta. Dva dni pozneje so ga prepeljali na zdravljenje v Nemčijo.

Nemška vlada je sporočila, da so laboratorijske preiskave v Nemčiji, Franciji in na Švedskem pokazale, da je bil 44-letnik zastrupljen s kemičnim orožjem iz skupine novičok. Moskva medtem pravi, da za to ni dokazov. Ruski zdravniki, ki so ga zdravili, so sicer sporočili, da med preiskavami niso našli nobenih strupenih snovi.

Ekipa Navalnega pravi, da je bil Navalni zastrupljen na Putinov ukaz, Kremelj pa zanika vsakršno vpletenost.

Iz Kremlja so sporočili, da se Navalni lahko vrne v Rusijo. "Kar se tiče vrnitve v Moskvo, lahko to naredi kadar koli kot vsak ruski državljan," je dejal tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov. Dodal je, da ga veseli, da "gre bolniku res na bolje", in mu zaželel hitro okrevanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francoski časnik Le Monde je medtem poročal, da je Putin v telefonskem pogovoru s francoskim kolegom Emmanuelom Macronom 14. septembra dejal, da je Navalni navaden zdrahar z medmrežja, ki je že v preteklosti hlinil bolezni.

Navalni je na Instagramu posmehljivo odgovoril, da ga je Putin prelisičil. "On ni nikakršen bedak. Zato sem jaz kot bedak preživel 18 dni v komi, vendar mi ni uspelo doseči, kar sem hotel. Provokacija ni uspela!" je zapisal.