Kot je sporočila tiskovna predstavnica Navalnega Kira Jarmiš, je sodišče v Moskvi 27. avgusta odredilo prepoved transakcij, ki zadevajo njegov delež v stanovanju na jugovzhodu Moskve, in zamrznilo njegove bančne račune. "To pomeni, da stanovanje ne more biti prodano, donirano ali zastavljeno," je po poročanju BBC-ja pojasnila Jarmiševa.

Aleksej Navalni z ženo Julijo na balkonu berlinske bolnišnice Charite. Zdravniki menijo, da bi lahko popolnoma okreval. Navalnega zdaj čaka rehabilitacija, nato pa je napovedal, da se bo vrnil v Rusijo. Foto: Reuters
Aleksej Navalni z ženo Julijo na balkonu berlinske bolnišnice Charite. Zdravniki menijo, da bi lahko popolnoma okreval. Navalnega zdaj čaka rehabilitacija, nato pa je napovedal, da se bo vrnil v Rusijo. Foto: Reuters

Navalni razžalil "Putinovega chefa"
Sodišče je zaseglo Navalnijevo premoženje, potem ko ga je vplivni ruski poslovnež Jevgenij Prigožin, imenovan tudi "Putinov chef", tožil zaradi razžalitve in tožbo tudi dobil. Navalni je namreč namigoval, da so zastrupitve s hrano v moskovskih šolah leta 2018 posledica slabe kakovosti hrane, ki jo dobavlja eno izmed podjetij Prigožina. Moskovsko sodišče je nato oktobra 2019 razsodilo, da mora Navalni izbrisati sporni video na družbenih omrežjih, hkrati pa Prigožinu oziroma podjetju plačati še 88 milijonov rubljev ali približno en milijon ameriških dolarjev kazni zaradi razžalitve, navaja BBC.

Navalni odpuščen iz bolnišnice
44-letni Navalni je bil v torek odpuščen iz berlinske bolnišnice Charite, kjer se je več kot mesec oziroma 32 dni zdravil zaradi zastrupitve z živčnim strupom novičok. Ruski opozicijski politik in eden najglasnejših kritikov Kremlja je nepojasnjeno zbolel na poletu iz Sibirije v Moskvo 20. avgusta. Dva dni pozneje so ga prepeljali na zdravljenje v Nemčijo.

V Nemčiji, Franciji in na Švedskem potrdili zastrupitev z novičokom; Kremelj vse zanika
Laboratorijske preiskave v Nemčiji, Franciji in na Švedskem so pokazale, da je bil 44-letnik zastrupljen s strupom iz skupine novičok, ki spada med kemično orožje. Ruski zdravniki, ki so ga zdravili, so sporočili, da med preiskavami niso našli nobenih strupenih snovi. Kremelj zanika vsakršno vpletenost v incident.