Navalni naj bi v Berlinu ostal še več tednov. Foto: Reuters
Navalni naj bi v Berlinu ostal še več tednov. Foto: Reuters

"Trdim, da za tem dejanjem stoji Putin, ne vidim nobene druge razlage," je dejal v intervjuju za nemški tednik Spiegel, prvem po odhodu iz bolnišnice.

Navalni, ki so ga prejšnji teden odpustili iz berlinske bolnišnice Charite, kjer so ga zdravili po zastrupitvi z novičokom, je napovedal, da se bo vrnil v Rusijo. "Moja naloga je ostati tisti, ki se ne boji. In ni me strah!" je zatrdil.

Kot je dejal, se bo vrnil v Rusijo takoj, ko si bo opomogel. "Če se ne bi vrnil, bi to pomenilo, da je Putin dosegel svoj cilj. Putinu ne bom dal tega darila," je dejal in dodal, da je njegova naloga, da se čim prej postavi na noge in se vrne v Rusijo.

44-letnik je v pogovoru razkril grozljive podrobnosti dogajanja na poletu iz Tomska v Moskvo, potem ko je bil zastrupljen z novičokom. Opisal je, kako je kabinskemu osebju na letalu dejal, da se je zastrupil, nato pa padel na tla.

"Potem sem zaslišal glasove, ki so postajali vse bolj mehki, ženska je klicala: Ne omedlite! In to je bilo to. Vedel sem, da sem mrtev. Šele pozneje sem ugotovil, da sem se motil," je dejal.

Kljub težki izkušnji bo Navalni, kot zatrjuje, nadaljeval svoje delo, ko se vrne v Rusijo: "Še naprej bom potoval po ruskih regijah, bival v hotelih in pil vodo, ki je v sobah. Kaj lahko storim drugače? Nič ne moremo storiti proti Putinovim nevidnim morilcem."

Najprej dolgotrajna rehabilitacija

Navalni za zdaj z ženo in sinom ostaja v Berlinu, kjer ga čaka dolgotrajna rehabilitacija. "Zjutraj se sprehodim po parku, to je moja naloga, nato naredim nekaj vaj s svojim zdravnikom, potem pa zvečer spet hodim," je dejal.

Dela tudi vaje za koordinacijo, med drugim žonglira, "da bi izboljšal koordinacijo, tako da se bodo roke premikale v isti smeri kot oči".

Kremelj: Obtožbe so nesprejemljive

Intervju že odmeva v Rusiji. Kremelj je vse očitke zavrnil. "Verjamemo, da so takšne obtožbe zoper ruskega predsednika popolnoma neutemeljene in nesprejemljive," je povedal tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov.

Peskov je ob tem opozoril, da strokovnjaki ameriške obveščevalne službe CIA sodelujejo z Navalnim, poroča ruska tiskovna agencija Tass. "Ni prvič, da mu dajejo navodila," je dodal.

Predsednik dume, spodnjega doma ruskega parlamenta, Vjačeslav Volodin, je izjave Navalnega označil za nespodobne. Putin je Navalnemu rešil življenje, je dejal in opozicijskega voditelja obtožil, da je agent zahodnih obveščevalnih služb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Vsi, od pilotov do zdravnikov in predsednika, so si iskreno prizadevali, da bi rešili njegovo življenje. In le nedostojen človek lahko trdi kaj takega," se je na intervju odzval Volodin.

Navalni zbolel 20. avgusta

Ruski opozicijski politik in eden najglasnejših kritikov Kremlja je nepojasnjeno zbolel na poletu iz Sibirije v Moskvo 20. avgusta. Dva dneva pozneje so ga prepeljali na zdravljenje v Nemčijo. Iz berlinske bolnišnice Charite so ga odpustili prejšnji teden, v Nemčiji pa bo najverjetneje ostal več tednov. Potrebno bo dolgotrajno zdravljenje, da si bo opomogel po zastrupitvi, je sporočila njegova predstavnica za stike z javnostjo.

Laboratorijske preiskave v Nemčiji, Franciji in na Švedskem so pokazale, da je bil 44-letnik zastrupljen s strupom iz skupine novičok, ki spada med kemično orožje.

Ruski zdravniki, ki so ga zdravili, pa so sporočili, da med preiskavami niso našli nobenih strupenih snovi. Kremelj vsakršno vpletenost zanika.

Sodelavci Navalnega so pred dnevi sporočili, da so novičok odkrili na steklenici vode v njegovi hotelski sobi v sibirskem Tomsku.