Kaili je v središču najhujšega korupcijskega škandala v Evropskem parlamentu. Foto: AP
Kaili je v središču najhujšega korupcijskega škandala v Evropskem parlamentu. Foto: AP

Odvetniki Kaili se lahko na odločitev sodišča še pritožijo.

Odvetnik Grkinje Andre Risopulos je novinarjem v Bruslju povedal, da njegova stranka dejavno sodeluje s preiskavo belgijskega zveznega tožilstva in da je zaprosil za njeno izpustitev pod elektronskim nadzorom.

"Eva Kaili je nedolžna," je po zaslišanju izjavil njen drugi odvetnik Mihalis Dimitrakopulos. Glede izpustitve pod elektronskim nadzorom je dejal, da ni nevarnosti, da bi Kaili skušala pobegniti ali uničiti dokaze. "Stvari so težke, vendar imamo zelo močne pravne argumente, da jo spravimo na prostost," je ocenil in opozoril, da je dveletna hčerka Eve Kaili brez obeh staršev, po poročanju grških medijev pa zanjo trenutno skrbita dedek in babica, starša Kaili. Po njegovih besedah je nekdanja podpredsednica parlamenta nesrečna in se počuti tako, da jo je partner Francesco Giorgi izdal.

44-letna Grkinja je osumljena vpletenosti v enega največjih korupcijskih škandalov v zgodovini Evropskega parlamenta, in sicer vmešavanja in vplivanja Maroka in Katarja na politične in gospodarske odločitve parlamenta. V okviru preiskave domnevne korupcije in pranja denarja je policija izvedla več kot 20 preiskav in 11. decembra pridržala več ljudi.

Med pridržanimi sta tudi partner Eve Kaili Francesco Giorgi ter nekdanji evropski poslanec in ustanovitelj bruseljske nevladne organizacije za človekove pravice Fight Impunity Antonio Panzeri. Njima je sodišče prejšnji teden že podaljšalo pripor.

Giorgi, sicer tudi asistent evropskega poslanca iz Italije, je pretekli teden priznal, da je bil član omenjene nevladne organizacije, ki naj bi jo Maroko in Katar uporabljala za vplivanje na odločitve Evropskega parlamenta. Priznal je tudi, da je bila njegova naloga upravljanje denarja teh držav. Zatrdil je, da je bil denar, ki so ga našli v stanovanju v Bruslju, kjer živita s Kaili, njegov. Enako trdi za denar, ki so ga našli v kovčku njenega očeta, ko so ga prijeli 9. decembra v Bruslju.

Belgijska policija je na Panzerijevem domu in na domu Eve Kaili, pa tudi pri njenem očetu zasegla skupno 1,5 milijona evrov gotovine ter telefone in računalnike.