Pisarno podpredsednice Evropskega parlamenta so zapečatili. Foto: EPA
Pisarno podpredsednice Evropskega parlamenta so zapečatili. Foto: EPA

Za resolucijo je glasovalo 541 poslancev, dva sta bila proti, trije pa so se glasovanja vzdržali.
Poslanci so v resoluciji izrazili zgroženost zaradi nedavnih obtožb, da so zdajšnji in nekdanji poslanci ter zaposleni v Evropskem parlamentu vpleteni v korupcijo, pranje denarja in sodelovanje v kriminalni organizaciji. Pri tem tudi opozarjajo, da so pri zaznavanju korupcije odpovedali notranji sistemi, in obsojajo domnevne poskuse katarskega podkupovanja.

Poslanci so s sprejetjem resolucije prekinili vse delo pri zakonodajnih besedilih, povezanih s Katarjem, zlasti glede vizumske liberalizacije in sporazuma med EU-jem in Katarjem o letalstvu, pa tudi načrtovane obiske, dokler se zadeve ne razjasnijo.

Prav tako zahtevajo prepoved vstopa predstavnikom katarskih interesov v Evropski parlament, dokler sodne preiskave ne bodo dale jasnih rezultatov, so sporočili iz Evropskega parlamenta.
Izrazili so zaskrbljenost zaradi morebitnih konfliktnih interesov zaradi postranskih zaposlitev, zlasti ko posamezni poslanci delujejo kot menedžerji, so člani odborov ali svetujejo bankam, multinacionalnim družbam ali podjetjem, uvrščenim na borzo. Ob tem so podprli sistem prijave premoženja na začetku in ob koncu mandata.

Odločili so se tudi za prepoved kakršnega koli zunanjega financiranja poslancev in zaposlenih v političnih skupinah. Parlament si bo ob tem prizadeval za uveljavitev prepovedi prejemanja donacij evropskim poslancem in političnim strankam iz tretjih držav na ravni EU-ja, zato Evropsko komisijo poziva k pripravi ustreznega zakonodajnega predloga.

Parlament se je zavzel tudi za oblikovanje preiskovalnega odbora po koncu tekoče preiskave in sojenj, ki bo preiskal primere korupcije in neprimernega ravnanja od tretjih držav, ter za vzpostavitev posebnega odbora, ki bo pregledal vrzeli v okviru pravil parlamenta in predlagal spremembe.

Prav tako Evropski parlament poziva Komisijo, naj končno predstavi predlog za vzpostavitev neodvisnega etičnega odbora, za kar so se v parlamentu zavzeli že septembra lani.

Partner Eve Kaili priznal sprejemanje podkupnine

Francesco Giorgi, partner evropske poslanke Eve Kaili, je po poročanju medijev priznal vpletenost v korupcijsko afero. Delal naj bi za Katar in Maroko. Belgijske oblasti je pozval, naj iz pripora izpustijo Kaili, da bo lahko skrbela za njuno hčer.

Po poročanju italijanskega časopisa La Repubblica in belgijskega časopisa Le Sour je 35-letni Giorgi, ki je bil svetovalec za Bližnji vzhod in severno Afriko v Evropskem parlamentu, belgijskim preiskovalcem dejal, da je "naredil vse za denar, ki ga ni potreboval". Dejal je, da je bil član skupine, ki sta jo Maroko in Katar izrabljala, da bi izboljšala svoje odnose z Evropo. "Storil bom vse, kar je mogoče, da mojo partnerico izpustite, da bo lahko skrbela za najino 22-mesečno hčer," naj bi še dejal preiskovalcem.

Njihov vodja Panzeri?

Preiskovalci so v priporu poleg Eve Kaili in Francesca Giorgija zadržali tudi nekdanjega evropskega poslanca politične skupine S & D Piera Antonia Panzerija, sicer tudi ustanovitelja nevladne organizacije Fight Impunity. Giorgi je dejal, da je bil prav Panzeri vodja njihove druščine. Sodišče je za Panzerija in Giorgija odločilo, da ostajata v priporu še najmanj mesec dni. Za četrtega prijetega, generalnega sekretarja nevladne organizacije No Peace Without Justice Niccola Figa - Talamanca, pa je bil odrejen režim elektronskega nadzora, ki mu omogoča, da zapusti zapor.

Preiskovalci so med preiskavo Panzerijeve hiše v Bruslju našli približno 600.000 evrov, skupaj z gotovino, ki so jo zasegli v hiši Eve Kaili in pri njenem očetu, pa 1,5 milijona evrov.

Preiskava poteka v Belgiji in drugih državah. Foto: EPA
Preiskava poteka v Belgiji in drugih državah. Foto: EPA

Odvetnik Eve Kaili: Vprašajte njenega partnerja

Evo Kaili so v torek evropski poslanci razrešili z mesta ene izmed podpredsednic Evropskega parlamenta. Še vedno je v priporu, kjer pa je prek odvetnika sporočila, da zanika vsakršno vpletenost v podkupovalno afero. Njen odvetnik Mihalis Dimitrakopulos je zatrdil, da njegova stranka nima nobenih povezav s finančnimi sredstvi iz Katarja. Na vprašanje, kako komentira fotografije kupov denarja, ki so jih našli v njeni hiši, je Dimitrakopulos dejal, da so fotografije "šokantne, a ne razkrivajo, čigav je ta denar".

"Partner Eve Kaili je edini, ki lahko razloži, komu ta denar pripada, zakaj so ga našli v njuni hiši in čemu je bil namenjen. Eva Kaili s tem denarjem nima ničesar. Ta denar je v hišo spravil njen partner. Ko ga je sama videla in ni dobila prepričljive razlage o njegovem izvoru, je od njega takoj zahtevala, da se ga znebi. Njen oče se je strinjal, da bo kurir, saj ni imela nikogar drugega," je dodal.

Še en vidni Italijan, ki je tarča korupcijske preiskave, prvi mož Mednarodne konfederacije sindikatov (ITUC) Luca Visentini, je medtem znova na prostosti, prav tako tudi oče Eve Kaili, ki so ga prijeli, ko je s kovčkom, polnim denarja, zapuščal enega od hotelov v Bruslju. Visentini je izrazil prepričanje, da ga bodo po pogovoru s tožilci oprali vseh obtožb.

Evo Kaili so zaradi korupcijske afere razrešili s položaja podpredsednice Evropskega parlamenta. Foto: Reuters
Evo Kaili so zaradi korupcijske afere razrešili s položaja podpredsednice Evropskega parlamenta. Foto: Reuters

Zahteva odvzem imunitete

Evropsko javno tožilstvo (EPPO) je zaradi suma goljufije v škodo evropskih sredstev zahtevalo odvzem poslanske imunitete dvema grškima evroposlankama, Marii Spiraki in Evi Kaili. "Na podlagi preiskovalnega poročila Evropskega urada za boj proti goljufijam (Olaf) obstaja sum goljufije v škodo proračuna EU v zvezi z upravljanjem parlamentarnega dodatka in zlasti v zvezi s prejemki akreditiranih parlamentarnih asistentov," so ob tem zapisali pri EPPO.

Po prvih informacijah naj bi bile plače, ki jih je evroposlanka Spiraki izplačevala svojim asistentom v Evropskem parlamentu, nižje od predvidenih.

Za odvzem imunitete poslanca Evropskega parlamenta pred kazensko preiskavo je potrebno glasovanje v parlamentu. Tožilstvo je že pisalo predsednici Evropskega parlamenta Roberti Metsoli in jo zaprosilo, naj se glasovanje izvede čim prej. Pri tem tožilstvo dodaja, da zahteva za odvzem imunitete Spiraki ni povezana s primerom Kaili in preiskavo v zvezi s korupcijo v Evropskem parlamentu.

V skladu z veljavno nacionalno zakonodajo imata Kaili in Spiraki pravico do domneve nedolžnosti.