Kaili bi morala skupaj s še tremi osumljenimi v okviru preiskave korupcije v Evropskem parlamentu danes stopiti pred preiskovalnega sodnika, ki naj bi odločal o morebitnem podaljšanju pripora. Vendar so predhodno zaslišanje v njenem primeru v bruseljski sodni palači prestavili na prihodnji četrtek. Za dva od treh preostalih osumljencev je bil odrejen enomesečni pripor, tretji je zapustil pripor, a ima elektronski nadzor.

Eva Kaili Foto: EPA
Eva Kaili Foto: EPA

Kot je za belgijski časnik L'Echo danes povedal njen odvetnik Andre Risopoulos, je razlog za to stavka osebja v zaporu, v katerem je zaprta Kaili, zaradi česar je niso mogli pripeljati na sodišče. Pojasnil je še, da je bil primer njegove stranke ločen od primera preostalih treh osumljenih.

Drugi trije osumljeni v zadevi – njen partner Francesco Giorgi, nekdanji italijanski evroposlanec Antonio Panzeri in Niccolo Figa-Talamanca, generalni sekretar nevladne organizacije No Peace Without Justice – so se danes pojavili na obravnavi, poročajo belgijski mediji.

Sodišče je za Panzerija in Giorgia odločilo, da ostajata v priporu še najmanj mesec dni. Za Figa-Talamanco pa je bil odrejen režim elektronskega nadzora, ki mu omogoča, da zapusti zapor, je za italijansko tiskovno agencijo Ansa sporočil Giorgiov odvetnik.

Belgijska policija je na domu Panzerija in Kaili ter pri njenem očetu Aleksandrosu zasegla kar 1,5 milijona evrov. Del tega zneska v gotovini je bil izdan v Belgiji, je ob tem danes poročal belgijski časnik L'Echo. To bi lahko omogočilo nadaljnji napredek pri preiskavah. Po poročanju belgijskih medijev bo "z informacijo, kje je bil denar izdan, zlahka mogoče identificirati banko, v kateri je bila prevzeta gotovina, s tem pa tudi bančni račun in identiteto osebe, ki je denar prevzela".

Kolesje preiskav se vrti dalje – bo "naplavilo" še kakšnega grešnika?

Preiskovalci v Belgiji so v torek in danes opravili še več preiskav, varnostne službe Evropskega parlamenta pa so zapečatile tudi približno deset pisarn v Strasbourgu, povezanih s posamezniki, ki so bili tarča petkovih racij v Bruslju.

Evropski parlament pa medtem sprejema nadaljnje ukrepe. Po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa in bruseljskega spletnega portala Politico so v torek zvečer suspendirali skupino prijateljstva s Katarjem ter odpovedali za februar načrtovani obisk parlamentarne delegacije v
regiji.

Na mizi resolucija in z njo predlog o prekinitvi dela, povezanega s Katarjem

Pripravili so tudi osnutek resolucije, ki ostro obsoja razvijajoči se korupcijski škandal in poziva k ustanovitvi posebnega odbora, ki bi raziskal "morebitne pomanjkljivosti" v pravilih o transparentnosti.

Foto: EPA
Foto: EPA

Trenutno poslancem Evropskega parlamenta na primer sploh ni treba poročati o stikih s predstavniki tujih vlad. Poleg tega osnutek resolucije poziva Evropsko komisijo, naj vzpostavi neodvisen etični organ – ta pobuda je bila podana že pred časom, a je bila dolgo odložena. Glede Katarja resolucija obljublja, da bo začasno prekinjeno vse delo z
zakonodajnimi dokumenti, povezanimi s to državo, prav tako bi vsem predstavnikom katarskih interesov odvzeli izkaznice za dostop do Evropskega parlamenta, poroča Politico.

Politična skupina Levice v Evropskem parlamentu je resoluciji dodala še amandma, ki poziva k takojšnji prekinitvi komercialnega sporazuma, ki letalski družbi Qatar Airways omogoča neomejen dostop do evropskih letališč, je za Politico povedal član parlamentarnega odbora za promet. Evropski poslanci bodo o resoluciji glasovali v četrtek.

Organizacija Transparency International EU je razkrila še, da se je Alessandro Chiocchetti, novoimenovani generalni sekretar Evropskega parlamenta in nekdanji vodja kabineta predsednice parlamenta Roberte Metsole, na začetku tega leta vsaj dvakrat sestal s katarskimi oblastmi.

TI EU je v preteklosti že pozval k preklicu in pozneje k razveljavitvi njegovega imenovanja, saj je bil pri tem po njihovih navedbah med poslanci sklenjen sporen dogovor v zakulisju. Metsola je v odgovoru na to v pismu Chiocchettija prikazala kot "žrtev lova na čarovnice".

"Predvsem v luči trenutnega korupcijskega škandala pa danes razkrite informacije pomenijo, da je treba imenovanje Chiocchettija nemudoma razveljaviti", je v sporočilu za javnost še zapisal Michiel van Hulten, direktor Transparency International EU, ki je bil med letoma 1999 in 2004 tudi evropski poslanec.