Alain Coq je zadnji dve leti prikovan na posteljo. Foto: Reuters
Alain Coq je zadnji dve leti prikovan na posteljo. Foto: Reuters

Alain Cocq zavrača hrano, pijačo in zdravila, potem ko je francoski predsednik Emmanuel Macron zavrnil njegovo prošnjo za evtanazijo.

57-letni Cocq zadnjih 34 let trpi za degenerativno boleznijo, ki povzroča, da se stene njegovih arterij lepijo skupaj. Zadnji dve leti je prikovan na posteljo, hranijo ga prek cevke, zaradi svoje redke bolezni pa je v nenehnih bolečinah.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot je sporočil prek Facebooka, si želi umreti in da je "spokojen".

Zadnje ure življenja si je želel prenašati v živo, a predstavnik Facebooka je za AFP povedal, da njihova pravila prepovedujejo uporabnikom prikaze samomora.

"Čeprav spoštujemo njegovo odločitev, da si želi pritegniti pozornost k temu kompleksnemu vprašanju, pa smo po nasvetu strokovnjaka na Alainovem računu onemogočili možnost prenosa v živo," je sporočil predstavnik ameriškega tehnološkega velikana. "Naša pravila nam prepovedujejo prikaz poskusov samomora."

Boj za pravico do smrti

Cocq, ki prihaja iz Dijona na vzhodu Francije, je na svoji strani zapisal, da gre za "nepravično diskriminacijo", ki da omejuje svobodo izražanja.

Julija je pisal Macronu in ga prosil za večji odmerek pomirjevala, s katerim bi končal svoje življenje. A v Franciji evtanazija ni dovoljena. "Vaša želja je aktivna asistenca pri smrti, česar v naši državi trenutno zakon ne dovoljuje," mu je odgovoril predsednik.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Po francoski zakonodaji se tovrstnim prošnjam ustreže zgolj, če ima bolnik neozdravljivo bolezen, zaradi katere bi v zelo kratkem času umrl. Sosednje države – Belgija, Luksemburg in Nizozemska – dovoljujejo tako evtanazijo kot pomoč pri samomoru.

Primeri pravice do smrti sicer že dolgo burijo Francijo, predvsem Katoliška cerkev goreče lobira proti evtanaziji in asistiranemu samomoru. Eden bolj polarizirajočih primerov je bil tisti Vincenta Lamberta, ki je po prometni nesreči leta 2008 ostal v vegetativnem stanju.

Umrl je julija lani, potem ko so zdravniki izklopili aparate, na katere je bil priključen, po pravni bitki, ki je razklala Lambertovo lastno družino. Njegovi starši in otroka so odklopu nasprotovali, žena ter njegovi bratje in sestre pa so bili za.

Sodišče je januarja oprostilo zdravnika, ki je 42-letnemu Lambertu odklopil aparate.