Avtorji pisma, šlo naj bi za aktivne vojake, svarijo pred državljansko vojno v Franciji. Foto: Reuters
Avtorji pisma, šlo naj bi za aktivne vojake, svarijo pred državljansko vojno v Franciji. Foto: Reuters

"Gre za preživetje naše države," piše v besedilu, v katerem domnevni vojaki javnost pozivajo k podpori. Število avtorjev in njihovi položaji v vojski niso jasni. Šlo naj bi sicer za aktivne pripadnike vojske.

Avtorji pisma se opisujejo kot pripadniki mlajše generacije vojakov, ki so delovali v Afganistanu, Maliju in Srednjeafriški republiki ali pa so sodelovali v protiterorističnih operacijah v Franciji, poroča BBC.

"Če bo izbruhnila državljanska vojna, bo vojska vzdrževala red na njenem ozemlju," še piše v besedilu, v katerem avtorji dodajajo, da se v Franciji pripravlja državljanska vojna, kar naj bi v vladi "zelo dobro vedeli".

Vlada je pismo že obsodila. Notranji minister Gérald Darmanin je anonimnim avtorjem očital pomanjkanje poguma. Pismo pa je po njegovem mnenju manever pred regionalnimi volitvami prihodnji mesec.

Oblasti so obsodile že podobno pismo, objavljeno 21. aprila (na 60. obletnico propadlega udara zoper Charlesa de Gaulla zaradi njegove podpore alžirski neodvisnosti), ki so ga napisali upokojeni generali in najmanj 18 aktivnih vojakov, vključno s štirimi častniki.

Ministrica za oborožene sile Florence Parly je v odzivu na prvo pismo, objavljeno v istem časopisu, dejala, da bodo podpisniki kaznovani zaradi kršitve zakona, ki rezervistom in aktivnim pripadnikom vojske prepoveduje izražati mnenja na področjih vere in politike.

Novo pismo je tako tudi podpora podpisnikom prejšnjega. "So se borili, da bi vi dovolili, da postane Francija propadla država?" piše v novem pismu. "Dali so svoje življenje, da bi uničili islamizem, ki mu vi popuščate na naši zemlji," piše v pismu, naslovljenem na francosko vlado, ki jo obtožujejo "strahopetnosti, prevare, perverznosti".

Prvo pismo je omenjalo "nevarnost" islamskega ekstremizma in "horde iz predmestij", v katerih je velik delež prebivalcev po rodu iz nekdanjih francoskih kolonij. Avtorji prvega pisma so, kot poroča Guardian, obtožili tudi protirasistične skupine sejanja "sovraštva med skupnostmi", grozili pa so tudi z ukrepanjem vojske, ki da bo po potrebi "zaščitila naše civilizacijske vrednote".

Skrajna desničarka Marine Le Pen, ki se bo prihodnje leto znova potegovala za predsedniški položaj, je podpornike prvega pisma v nasprotju z oblastmi podprla.