Francija se zanaša na jedrsko energijo ob prehodu v ogljično nevtralnost. Foto: EPA
Francija se zanaša na jedrsko energijo ob prehodu v ogljično nevtralnost. Foto: EPA

Nove elektrarne bo zgradil in jih upravljal državni ponudnik energije EDF, v ta namen pa bodo namenili več deset milijard evrov javnih sredstev. Macron je pozval k "preporodu francoske jedrske industrije".

Francoski predsednik je obljubil tudi hitrejši razvoj izkoriščanja sončne in vetrne energije, želi pa podaljšati tudi življenjsko dobo starejših jedrskih elektrarn na 50 let z zdajšnjih 40, pod pogojem, da bo to varno. To je preobrat prejšnje obljube, da bodo do leta 2035 zaprli več kot 10 od EDF-ovih 56 reaktorjev.

EDF, podjetje v 84-odstotni državni lasti, se sicer spoprijema z dolgovi in zamudami ter prekoračitvami proračunov pri gradnji novih reaktorjev v Franciji in Združenem kraljestvu, pa tudi z rjavenjem na nekaterih njegovih vse starejših reaktorjih.

Francija tako ostaja zavezana jedrski energiji, čeprav je bila njena prihodnost v državi negotova, potem ko sta Macron in njegov predhodnik Francois Hollande obljubila, da bosta zmanjšala njen pomen v zagotavljanju energije.

Francoski predsednik Emmanuel Macron. Foto: EPA
Francoski predsednik Emmanuel Macron. Foto: EPA

Macrona so v večje zanašanje na jedrsko energijo porinili cilj EU-ja za dosego ogljične nevtralnosti v treh desetletjih in vse višje cene energentov ter skrbi glede zanašanja Evrope na uvoz ruskega plina.

50 milijard za reaktorje?

EDF ocenjuje, da bodo novi reaktorji stali okoli 50 milijard evrov, odvisno od pogojev financiranja. Prvega izmed njih bi lahko začeli uporabljati do leta 2035, je dejal Macron. Medtem bodo izvedli raziskavo o gradnji še naslednjih osmih.

Podjetje je sporočilo še, da bodo letos zaposlili več kot 3000 novih delavcev, in sicer 1600 inženirjev in enako število tehnikov.

Francija bo do leta 2050 desetkratno povečala tudi svoje kapacitete pridobivanja elektrike s sončno energijo na več kot 10 gigavatov (GW), njen namen pa je tudi izgradnja 50 vetrnih elektrarn na morju s skupno kapaciteto najmanj 40 GW.

Medtem je organizacija za promocijo zelene energije Združenje negaWatt Macrona obtožila, da "poglablja odvisnost Francije" od jedrske energije.

Francija je močno lobirala, da bi Evropska komisija jedrsko energijo označila kot trajnostno, kar bi zmanjšalo financiranje takšnih energetskih projektov.