Tanker Grace 1 prevaža 2,1 milijona sodčkov nafte. Foto: Reuters
Tanker Grace 1 prevaža 2,1 milijona sodčkov nafte. Foto: Reuters

Gibraltarske oblasti so tanker zasegle 4. julija zaradi suma, da je prevažal surovo nafto v Sirijo, s čimer naj bi kršil sankcije EU-ja zoper to državo. Iran je zaseg tankerja označil za nezakonitega.

Vrhovno sodišče v Gibraltarju pa je v četrtek odredilo izpustitev tankerja, ker so gibraltarske oblasti od Irana dobile zagotovila, da tanker tovora ne bo izkrcal v Siriji. Prvi minister Gibraltarja Fabian Picardo je dejal, da so "Asadov režim prikrajšali za več kot 140 milijonov dolarjev surove nafte".

Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Abas Musavi je v petek dejal, da tanker ni namenjen v Sirijo, ob tem pa je dodal, da tudi, če bi bil, se to nikogar ne tiče, poroča Reuters.

Washington: Imamo pravico zaseči tanker

Ameriško pravosodno ministrstvo je po tej odločitvi izdalo nalog za zaseg tankerja. Washington trdi, da lahko zaseže tanker Grace 1 in vso nafto na krovu na podlagi domnevnih kršitev mednarodnih gospodarskih sankcij.

Ministrstvo je odredilo tudi zaseg 995.000 dolarjev z računa pri neimenovani ameriški banki, ki je povezana s podjetjem Paradise Global Trading LLC. Zanj ameriške oblasti trdijo, da je povezano s podjetji, ki sodelujejo z iransko revolucionarno gardo. ZDA so gardo označile za teroristično organizacijo.

Iz Velike Britanije in Gibraltarja za zdaj ni informacij o tem, ali bodo ukrepali v skladu z izdanim nalogom.

Reuters še poroča, da je tanker v petek nekoliko spremenil svoj položaj, a da je še vedno zasidran ob Gibraltarju in da ni jasno, ali je pripravljen, da bo kmalu odplul.