Dogodek pomeni redko poslabšanje diplomatskih odnosov med Atenami in Moskvo, poroča BBC. Foto: EPA
Dogodek pomeni redko poslabšanje diplomatskih odnosov med Atenami in Moskvo, poroča BBC. Foto: EPA

Grška vlada je ruske uslužbence obtožila delovanja z namenom pridobivanja in deljenja občutljivih podatkov, ki bi se jih lahko uporabilo za podkupovanje grških državnih uslužbencev, poročanje grškega časnika Kathimerini navaja BBC.

Iz Moskve so že sporočili, da bodo odgovorili z enakim ukrepom izgona dveh grških diplomatov. Po poročanju BBC-ja dogodek pomeni redko poslabšanje diplomatskih odnosov med Atenami in Moskvo, ki imata že desetletja tesne odnose.

Kathimerini poroča o navedbah, da je Rusija na nekakšen način poskušala posredovati glede občutljivih tem, domnevno še posebej v zvezi s sporom Grčije z Makedonijo glede imena nekdanje jugoslovanske republike.

Prejšnji mesec sta sicer Makedonija in Grčija sklenili sporazum o imenu Severna Makedonija, s čimer naj bi končali 27-letni spor, zaradi katere so Atene Skopje onemogočale pri njegovem približevanju tako EU-ju kot Natu.

Atene želijo ohraniti dobre odnose z Moskvo
Grški časnik se sklicuje na diplomatske vire, ki pravijo, da si Grčija tudi po zadnjem zapletu želi ohraniti "dober kooperativni odnos" z Rusijo.

Marca je več kot 25 držav izgnalo ruske diplomate, potem ko so se voditelji držav EU-ja strinjali, da je bilo "zelo verjetno", da je Rusija odgovorna za napad z živčnim strupom na nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčer Julijo v Salisburyju 4. marca. Med temi državami pa ni bilo Grčije.

Grški premier Aleksis Cipras je takrat dejal, da sicer želi "izraziti solidarnost" z Veliko Britanijo, a da morajo "biti obenem glede tega vprašanja odgovorni". Medtem ko v Londonu za omenjeni napad obtožujejo Rusijo, ta zanika vpletenost.