Ruski zunanji minister Lavrov je diplomatske ukrepe proti Rusiji označil za
Ruski zunanji minister Lavrov je diplomatske ukrepe proti Rusiji označil za "popolnoma nesprejemljive". Foto: Reuters
ZDA
ZDA sporočajo, da ukrep Rusije, ki je enak njihovemu, pomeni, da Moskve dialog ne zanima. Foto: Reuters

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je napovedal, da so ameriškega veleposlanika v Rusiji obvestili o "povračilnih ukrepih", ki vključujejo "izgon enakega števila diplomatov in umik dovoljenja za delovanje ameriškega konzulata v Sankt Peterburgu", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Moskva je za persone non grate označila 58 ameriških diplomatov v Moskvi in dva v Jekaterinburgu, poročanje ruske tiskovne agencije Interfax prenaša BBC.


ZDA: Moskve ne zanima dialog
Ameriško zunanje ministrstvo se je na odgovor Moskve že odzvalo in sporočilo, da ruska odločitev o povračilnem izgonu ameriških diplomatov kaže, da Moskve ne zanima diplomacija. "Iz seznama, ki smo ga prejeli, je jasno, da Ruske federacije ne zanima dialog glede tem, ki so pomembne za naši dve državi," je dejala tiskovna predstavnica ministrstva Heather Nauert. "Pridržujemo si pravico do odgovora," je še dejala.

Izgoni tudi diplomatov drugih držav
Tudi za več kot 20 drugih držav, ki so sledile Veliki Britaniji in ZDA ter izgnale ruske diplomate, je napovedal enake ukrepe. Tako bo diplomatska predstavništva v Rusiji moralo zapustiti enako število diplomatov, kot so jih izgnale države.

Rusija po besedah Lavrova odgovarja na "popolnoma nesprejemljiva dejanja proti Rusiji, do katerih prihaja pod hudim pritiskom ZDA in Velike Britanije pod pretvezo t. i. primera Skripal".

Nekdanji ruski dvojni agent in njegova hči Julija sta bila 4. marca v Salisburyju v Združenem kraljestvu napadena z živčnim strupom novičok, za kar London in zahodne zaveznice krivijo Moskvo. Ta odgovornost ostro zavrača.

Velika Britanija je zaradi napada izgnala 23 ruskih diplomatov. Moskva pa je na to že odgovorila z izgonom enakega števila britanskih diplomatov iz Rusije.

Slovenija se za izgon ruskih diplomatov ni odločila, je pa slovenski zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle, v skladu z odločitvijo vlade na posvet poklical slovenskega veleposlanika v Moskvi Primoža Šeliga.

Guterres zaskrbljen omenja hladno vojno
"Mislim, da se bližamo razmeram, ki so podobne tistim med hladno vojno," je na sedežu ZN v New Yorku povedal generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dejal je, da je "zelo zaskrbljen" zaradi pomanjkanja mehanizmov za zmanjševanje napetosti, kot so bili posebni kanali za izmenjavo informacij med državama. Po koncu hladne vojne so namreč te mehanizme opustili. "Mislim, da je čas za tovrstne previdnostne ukrepe za zagotovitev učinkovitega komuniciranja in preprečevanje stopnjevanj," je poudaril generalni sekretar ZN.