Hrvaške ženske so popisale svoje travmatične izkušnje iz bolnišnic in upajo na ukrepanje vlade. Foto: Pixabay
Hrvaške ženske so popisale svoje travmatične izkušnje iz bolnišnic in upajo na ukrepanje vlade. Foto: Pixabay
Milan Kujundžić
Zaradi slabega stanja v hrvaškem zdravstvu se je minister Kujundžić (na plakatu) znašel pod plazom kritik, poskus njegove interpelacije prejšnji teden pa ni bil uspešen. Foto: EPA

Plaz pričevanj je sprožila poslanka opozicijske stranke Most neodvisnih list Ivana Ninčević Lesandrić, ki je prejšnji teden v saboru opisala svoj primer čiščenja maternice brez anestezije.

Poslanka je med četrtkovo razpravo o interpelaciji ministra za zdravstvo Milana Kujundžića povedala, da je v splitski bolnišnici končala zaradi spontanega splava. Kot je dejala, so ji pri posegu zvezali roke in noge, čiščenje maternice pa so opravili brez anestezije.

Predstavniki društva Roda so povedali, da so po pričevanju poslanke v nekaj dneh zbrali več kot 400 pretresljivih zgodb žensk, ki so pred in med porodom ter njem doživele podobne travme, kot jih je v bolnišnici prestala Ninčević Lesandrićeva.

Minister Kujundžić in splitski klinično-bolnišnični center trdita, da v hrvaških bolnišnicah ne opravljajo ginekoloških posegov, kot ga je opisala poslanka. Članica društva Roda Daniela Drandić je povedala, da so z zbranimi pričevanji te trditve postavili na laž.

Ministrstvo napoveduje inšpekcijski nadzor
Na hrvaškem ministrstvu za zdravje so napovedali, da bodo opravili inšpekcijski nadzor v vsakem izmed prijavljenih primerov slabega ravnanja ginekologov.

V Rodi pri tem spominjajo, da so podobno akcijo z imenom Prekinimo molk sprožili leta 2015, ko je ministrstvo prav tako opravilo inšpekcijski nadzor v bolnišnicah, a rezultatov inšpekcij niso objavili, prav tako se ni nič spremenilo v odnosu do žensk. Pričakujejo, da bo ministrstvo po napovedanih inšpekcijah sprožilo korake, da ženske v bolnišnicah ne bodo več trpele med ginekološkimi posegi.

Pritožbe zaradi nepotrebnih plačil
Predstavnice društva Roda so sicer na vnaprej dogovorjeno srečanje na ministrstvo za zdravje prispele zaradi pritožb več kot 300 žensk, ki so morale plačati ultrazvočni pregled v ordinacijah, v katerih jim tovrstne zdravstvene storitve ne bi bilo treba plačati.

Poskus opozicije za odstavitev ministra Kujundžića zaradi slabega stanja v hrvaškem zdravstvu prejšnji teden ni bil uspešen.