Na tem položaju bo Martin nasledil dosedanjega irskega premierja Lea Varadkarja, predsednika stranke Fine Gael, ki pa bo v skladu s koalicijskim dogovorom na polovici petletnega mandata, decembra 2022, znova prevzel vodenje vlade.

Vodja stranke Fianna Fail Micheal Martin bo predvidoma že v soboto na izredni seji parlamenta potrjen za novega
Vodja stranke Fianna Fail Micheal Martin bo predvidoma že v soboto na izredni seji parlamenta potrjen za novega "Taoiseacha" oziroma predsednika irske vlade. Foto: EPA

Zgodovinski koalicijski sporazum med dosedanjima trdnima političnima nasprotnicama ter Zelenimi je v petek prva podpisala Varadkarjeva stranka Fine Gael. Zatem sta ga potrdili še Fianne Fail ter manjša stranka Zelenih. Varadkar, ki naj bi bil imenovan za namestnika premierja, je v petek zvečer na Twitterju sporočil, da je že pospravil svojo premiersko pisarno.

Končan štirimesečni zastoj po februarskih volitvah
Vodja Zelenih Eamon Ryan naj bi prevzel ključno vlogo pri podnebnih spremembah in prometu. Nova koalicija je v središče svojega programa postavila podnebne ukrepe.
Dogovor treh strank končuje štirimesečni politični zastoj na Irskem po februarskih parlamentarnih volitvah, na katerih je slavila Fianna Fail, sledila je Sinn Fein, na tretjem mestu pa je bila Fine Gael.

Zeleni pravi zmagovalec?
Nepričakovan uspeh levosredinske stranke Sinn Fein je pomenil, da sta Fianna Fail in Fine Gael ostali brez večine v parlamentu. Kljub volilnemu uspehu pa Sinn Fein ostaja v opoziciji, saj sta obe stranki zavrnili sodelovanje z njim. Irski mediji ocenjujejo, da je pravi zmagovalec koalicijskega dogovora pravzaprav stranka Zelenih.