Lastnik družbenega omrežja TikTok je kitajsko podjetje ByteDance. Foto: Reuters
Lastnik družbenega omrežja TikTok je kitajsko podjetje ByteDance. Foto: Reuters

Italijanski organ za zaščito podatkov je TikToku naročil, naj do 15. februarja onemogoči dostop do platforme za uporabnike, katerih starosti ni mogoče zanesljivo potrditi. "Oblasti so se odločile za nujno posredovanje po strašljivem primeru 10-letne deklice iz Palerma," njihovo izjavo povzema Euronews.

Uporabniki TikToka, omrežja za deljenje videoposnetkov, morajo biti po pravilih omrežja stari najmanj 13 let, vendar je starostne omejitve preprosto zaobiti.

Italijansko tožilstvo je sočasno odprlo preiskavo smrti deklice. Preiskujejo morebitno "spodbujanje k samomoru", saj naj bi 10-letnica po navedbah svojcev sodelovala v t. i. izzivu davljenja (angl. blackout challenge) na TikToku. Tožilstvo ugotavlja, ali je dekle kdo pozval k sodelovanju v izzivu.

TikTok ni prepoznal vsebin, ki bi dekle spodbudile k izzivu

TikTok je v petek sporočil, da na svoji spletni strani niso prepoznali nobenih vsebin, ki bi dekle lahko spodbudile k sodelovanju v takšnem izzivu, vendar bodo Italiji pomagali pri preiskavi, poroča Guardian.

"Varnost skupnosti TikTok je naša absolutna prioriteta, zato ne dovoljujemo vsebin, ki spodbujajo ali poveličujejo vedenje, ki bi lahko bilo nevarno," je v petek sporočil tiskovni predstavnik TikToka.

Tiskovna predstavnica TikToka v Italiji je še sporočila, da so prejeli zahteve italijanskih regulatorjev, ki jih še analizirajo.

Deklico našli v kopalnici, igrala naj bi se "igro zadušitve"

10-letnica je zaradi zadušitve umrla v bolnišnici v Palermu, potem ko jo je njena petletna sestra v sredo našla v domači kopalnici s telefonom v roki. Telefon je v okviru preiskave zasegla policija.

Starši dekleta so za časopis La Repubblica povedali, da jim je mlajša sestra pojasnila, da se je 10-letnica "igrala igro zadušitve". "Nismo vedeli, da sodeluje v tej igri. Vedeli smo, da hči uporablja TikTok zaradi plesa in gledanja videov. Kako naj bi si sploh zamišljal to grozodejstvo?" je za časopis dejal dekličin oče. Deklica naj bi si okoli vratu zapela pas in zadrževala dih, medtem ko se je snemala na telefonu, navedbe staršev povzema Reuters.

Italija že decembra TikTok obtožila preslabe zaščite mladoletnih

Italijanski organ za zaščito podatkov je že decembra vložil obtožnico, v kateri TikTok obtožujejo "pomanjkanja pozornosti na zaščito mladoletnih" in kritizirajo enostavnost prijave v omrežje.

Zdravstveni strokovnjaki so po poročanju Guardiana prav tako že svarili pred nevarnostjo "igre dušenja", ki se pojavlja med nekaterimi mladimi.

TikTok je postal svetovno priljubljen leta 2018. Hiter uspeh je aplikacija zgradila na deljenju kratkih, med tremi sekundami in minuto dolgih videoposnetkov, večinoma s plesno ali komično vsebino, posnetke pa lahko uporabniki opremijo s filtri in glasbeno podlago. Omrežje poganja algoritem, ki določa, katera vsebina najverjetneje zanima posameznega uporabnika in se mu prikazuje. Omrežje naj bi imelo okoli milijardo uporabnikov.