Francoski predsednik je po navedbah, da naj bi bil tudi njegov telefon tarča vohunske opreme, sklical sestanek sveta za nacionalno varnost. Foto: EPA
Francoski predsednik je po navedbah, da naj bi bil tudi njegov telefon tarča vohunske opreme, sklical sestanek sveta za nacionalno varnost. Foto: EPA

"Predsednik republike zelo pozorno spremlja zadevo in jo jemlje zelo resno," je predstavnik francoske vlade Gabriel Attal povedal za radio France Inter. Dopoldne je sklical izredno zasedanje sveta za nacionalno varnost o "aferi Pegaz in vprašanju kibernetske varnosti".

Attal je spomnil, da Francija nadaljuje preiskave po razkritju, da so bile med potencialnimi tarčami vohunske programske opreme tudi Macronove telefonske številke.

V nedeljo je več svetovnih medijev razkrilo obsežno vohunsko akcijo, v kateri naj bi z vohunsko programsko opremo Pegaz izraelskega podjetja NSO povezali več kot 50.000 telefonskih številk novinarjev, aktivistov in politikov iz več držav. Med njihovimi naj bi bilo poleg Macronovih tudi več številk francoskih novinarjev. Tožilstvo v Parizu je v torek sporočilo, da je začelo preiskavo.

Angela Merkel za strožji nadzor

Nemška kanclerka Angela Merkel se je zavzela za ostrejši nadzor nad trgovino z vohunsko opremo. Pomembno je, da vohunska oprema "ne pride v napačne roke". Poudarila je, da se "takšna oprema ne sme prodajati državam, v katerih sodni nadzor nad obveščevalnimi dejavnostmi morda ni zagotovljen".

Angela Merkel pravi, da vohunska oprema ne sme priti
Angela Merkel pravi, da vohunska oprema ne sme priti "v napačne roke". Foto: EPA

Izrael začenja preiskavo

Izraelski parlament pa je vzpostavil preiskovalno komisijo, ki bo ugotavljala, ali je bila programska oprema Pegaz zlorabljena, je sporočil vodja parlamentarnega odbora za zunanje zadeve in obrambo Ram Ben Barak.

Barak je za vojaški radio pojasnil, da bo preiskovalno komisijo sestavljalo več skupin. "Ko bodo končali preiskavo, bomo zahtevali rezultate in ocenili, ali so potrebni popravki," je povedal.

Pegaz je "razkrinkal številne teroristične celice", je še dejal nekdanji namestnik vodje izraelske obveščevalne agencije Mosad. A če je bila ta oprema zlorabljena in prodana neodgovornim organom, je treba to preveriti, je poudaril.

Izvršni direktor NSO-ja Šalev Hulio je za vojaški radio povedal, da bi bil zelo vesel preiskave, da bi lahko oprali svoje ime. Po njegovem mnenju gre pri vsem skupaj za to, "da bi očrnili celotno izraelsko kibernetsko industrijo". Hulio je povedal, da ne morejo razkriti podrobnosti svojih pogodb, vendar pa so pripravljeni zagotoviti popolno preglednost, če želi kakšna vlada več podrobnosti.

NSO Group: Razkritje polno nepotrjenih teorij

Proizvajalec opreme NSO je sporočil, da je medijsko razkritje o vohunjenju "polno napačnih predpostavk in nepotrjenih teorij". Pred dnevi so tudi zavrnili obtožbe o nepravilnostih in zatrdili, da je programska oprema namenjena za uporabo v boju proti kriminalcem in teroristom. Po njihovih navedbah jo lahko uporabljajo vojska, obveščevalne agencije in organi kazenskega pregona v državah, v katerih je visoka stopnja spoštovanja človekovih pravic.

Tudi obrambno ministrstvo Izraela je zagotovilo, da je namen Pegaza slediti teroristom in zločincem. Obrambni minister Beni Ganc je pri tem poudaril "pomembnost zagotavljanja človekovih pravic pri prodaji orožja".

Mobilni telefoni so se s programsko opremo lahko okužili prek SMS-a, sporočil na WhatsAppu, sporočil iMessage in zaradi ranljivosti v programski opremi. Foto: Pixabay
Mobilni telefoni so se s programsko opremo lahko okužili prek SMS-a, sporočil na WhatsAppu, sporočil iMessage in zaradi ranljivosti v programski opremi. Foto: Pixabay

Med tarčami domnevno tudi madžarski novinar

Izraelski Army Radio je ob tem predvajal intervju z madžarskim novinarjem Szabolcsem Panyijem, ki je na svojem mobilnem telefonu odkril vohunsko opremo Pegaz. Glede na medijska razkritja naj bi za novinarji vohunila tudi Madžarska, vodja kabineta madžarskega premierja Gergely Gulyas pa ni želel enoznačno potrditi, ali je Budimpešta od NSO Groupa res kupila vohunsko opremo.

Madžarsko tožilstvo je sicer sporočilo, da so odprli preiskavo glede domnev, da je madžarska vlada uporabljala Pegaz za vohunjenje za več sto telefonskimi številkami, med drugim novinarjev in aktivistov. Madžarska vlada trdi, da je vedno ravnala v skladu z zakonom.

"Naloga preiskave je vzpostaviti dejstva in ugotoviti, ali in kakšen zločin se je zgodil," so sporočili iz tožilstva v Budimpešti. Za preiskavo so se odločili po več pritožbah zaradi Pegaza.

Direktor NSO Group posredno priznal zlorabe?

"Če je bil tarča, vam zagotavljam, da bodo prekinili sisteme kogar koli, ki je za njim vohunil, saj je to nedopustno," obljublja Hulio.

Hulio je za Army Radio potrdil, da je NSO Group sodeloval s 45 državami. Zavrnil je, da bi bilo med strankami še 90 drugih držav, ki jih navaja preiskava. Podjetje je medtem po njegovih navedbah ugasnilo "zaradi zlorabe petih sistemov opreme Pegaz". Dodal je še, da vohunske opreme ni mogoče uporabljati na izraelskih ali ameriških mobilnih telefonih.

Zanikanje očitkov za BBC

Tiskovni predstavnik NSO Groupa je za BBC zanikal številne očitke. Njihove stranke naj bi imele po sto tarč na leto, zato je skupna številka 50.000 "neverjetna", toliko strank naj sploh ne bi nikoli imeli. Seznam tarč, o katerem poročajo mediji, naj bi pricurljal s Cipra, kjer pa podjetje "sploh nima strežnikov, niti ne shranjuje podatkov o strankah".

Na sporne prakse vohunjenja za novinarji in aktivisti še odgovarjajo, da je "kriviti podjetje enako kot kriviti proizvajalca avtomobilov za prometno nesrečo pijanega voznika".

Med tarčami naj bi bili tudi pakistanski premier (desno) in več članov savdske kraljeve družine. Foto: Reuters
Med tarčami naj bi bili tudi pakistanski premier (desno) in več članov savdske kraljeve družine. Foto: Reuters

Med domnevnimi tarčami več svetovnih voditeljev

Afero sta razkrila nevladna organizacija s sedežem v Parizu Forbidden Stories in Amnesty International v sodelovanju s konzorcijem mednarodnih medijev, med katerimi so Guardian, Washington Post, Le Monde in še 14 drugih.

Pri tem so poročali o seznamu 50.000 potencialnih tarč opreme Pegaz, med katerimi naj bi bili tudi Macron, južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa, pakistanski premier Imran Kan in maroški kralj Mohamed VI.

Večina tarč naj bi bila iz desetih držav: Azerbajdžana, Bahrajna, Madžarske, Indije, Kazahstana, Mehike, Maroka, Ruande, Savdske Arabije in Združenih arabskih emiratov.

Med tarčami je bilo skupno več kot 600 politikov, člani savdske kraljeve družine, tudi okoli 180 novinarjev, podjetniki in aktivisti za človekove pravice.

Vohunili tudi za ljudmi blizu Hašokdžija

Varnostni laboratorij (Security Lab) je s forenzično analizo potrdil, da je bil z opremo Pegaz na neki točki okužen tudi telefon Hatice Cengiz, zaročenke na savdskem konzulatu v Turčiji razkosanega novinarja Džamala Hašokdžija, prav tako pa so opremo odkrili na telefonu njegove žene Hanan Elatr, poroča BBC.

Vohunski program Pegaz deluje tako, da izkoristi varnostne luknje v programski opremi pametnih telefonov in pridobi podatke iz SMS-sporočil, elektronske pošte, fotografij in videoposnetkov, seznama stikov in podatkov o lokaciji uporabnikov, pri tem pa je lahko tudi snemal klice in sprožil kamero ter mikrofon, je še poročal BBC.