Kilicdaroglu ob morebitni zmagi obljublja odmik od avtoritarnega vladanja. Foto: Reuters
Kilicdaroglu ob morebitni zmagi obljublja odmik od avtoritarnega vladanja. Foto: Reuters

Dva dni pred težko pričakovanimi nedeljskimi volitvami je Kiliçdaroğlu v turški prestolnici na velikem shodu nagovoril svoje privržence in volivce pozval, naj oddajo svoj glas ne glede na skrbi zaradi morebitnih volilnih zlorab. Kot je pojasnil, so delali leto in pol, da bi zagotovili varnost volilnih skrinjic, poleg tega pa imajo predstavnike na vseh voliščih.

"Delal bom za ljudi te države. Prinesli bomo demokracijo. Našo državo bomo vsemu svetu predstavili kot tisto, ki je z demokratičnimi sredstvi prinesla demokracijo. Mladi in ženske v tej državi bodo spremenili avtoritarno vladavino z demokratičnimi sredstvi," je dejal zbrani množici.

"Turčijo bom rešil pred tolpo petih," je zatrdil 74-letni opozicijski voditelj in se s tem navezal na pet gradbenih podjetij, tesno povezanih z vladajočo Stranko za pravičnost in razvoj (AKP), ki prevladujejo pri gradbenih projektih javno-zasebnega partnerstva.

"V tej državi ni prostora za lopove. Ni prostora za skupino petih. Ni prostora za mamilarske tolpe. Jaz se jih bom znebil. Vse bo zelo lepo. Delal bom zate, boril se bom zate. Videli boste Turčijo, kjer noben otrok ne gre spat lačen, kjer nikomur ne izklopijo elektrike, zemeljskega plina ali vode," je nizal obljube Kiliçdaroglu, ki mu javnomnenjske ankete kažejo rahlo prednost pred Erdoğanom.

Neprebojni jopič na odru

Kiliçdaroğlu je po navedbah virov iz njegove Republikanske ljudske stranke (CHP) na shodu v mestu Samsun ob Črnem morju, ki se ga je udeležil pred zborovanjem v Ankari, nosil neprebojni jopič, saj naj bi prejeli obveščevalne podatke o možnosti napada.

Na posnetkih shoda je poleg Kiliçdaroğluja na odru videti tudi varnostnike z jurišnimi puškami, kar je bilo po poročanju Reutersa videti prvič med predvolilno kampanjo.

Sorodna novica Lahko "turški Gandi" Kılıçdaroğlu prekine 20 let Erdoğanove Turčije?

Moskva zanika obtožbe

V petkovem pogovoru za Reuters je Kiliçdaroğlu dejal, da imajo v njegovi stranki konkretne dokaze o odgovornosti Rusije za širjenje ponarejenih vsebin na spletu pred volitvami. Kot je dejal, je popolnoma nesprejemljivo, da se Rusija vmešava v turške notranje zadeve, a je vseeno zatrdil, da bo ohranil dobre odnose z Moskvo, če bo postal predsednik.

Kiliçdaroğlu je na Twitterju že v četrtek Rusijo obtožil, da stoji za montažami, zarotami, ponaredki in lažnimi posnetki na spletu. Na vprašanje, zakaj se je odločil za tako odkrite obtožbe na družbenem omrežju, je dejal, da tega ne bi zapisal, če ne bi imeli konkretnih dokazov o vmešavanju.

"Zdi se nam nesprejemljivo, da se druga država vmešava v volilni proces v Turčiji v korist politične stranke. Želel sem, da se ves svet tega zaveda, zato sem to odkrito povedal s tvitom," je dejal Kiliçdaroğlu v intervjuju.

Moskva vse obtožbe odločno zanika in tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da so ljudje, ki so te obtožbe posredovali Kiliçdaroğluju, lažnivci. Kot je še dejal Peskov, Rusija izjemno ceni svoje vezi s Turčijo.

Množica na shodu v Ankari je Kiliçdaroğluja pozdravila z njegovim zaščitnim znakom – prsti, sklenjenimi v srce. Foto: Reuters
Množica na shodu v Ankari je Kiliçdaroğluja pozdravila z njegovim zaščitnim znakom – prsti, sklenjenimi v srce. Foto: Reuters

Turčija ima močne gospodarske odnose z Rusijo, ki njen največji dobavitelj energentov. Kot je poročal Reuters, ki se sklicuje na dva vira, je ta teden Moskva odložila Ankari plačilo računa za zemeljski plin v vrednosti 600 milijonov evrov do prihodnjega leta, kar kaže na dobre odnose med Erdoğanom in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

"Seveda," je Kiliçdaroğlu odgovoril na vprašanje, ali podpira širjenju zveze Nato, kjer je Erdogan do zdaj blokiral članstvo Švedske, a konkretnejši ni bil. "Naše odnose z Natom bomo ohranili v enakem okviru, kot so bili v preteklosti," je dodal.

Po njegovih besedah je bila temeljna težava turške zunanje politike do zdaj izključitev zunanjega ministrstva pri oblikovanju te politike, ki jo je ustvarjal Erdoğan sam. Kiliçdaroğlu je napovedal, da bo sam ob morebitni zmagi na volitvah vodil v mir usmerjeno zunanjo politiko, ki daje prednost nacionalnim interesom in deluje v skladu s sodobnim svetom.

Erdoğan bo spoštoval izide volitev

Erdoğan je v petek dejal, da bo spoštoval izide nedeljskih predsedniških in parlamentarnih volitev tudi ob morebitnem porazu. Dodal je, da je na oblast prišel z demokratičnimi sredstvi in da bo ob morebitnem porazu sledil zahtevam demokracije.

"Zelo smešno vprašanje ... V Turčiji smo prišli na oblast z demokratičnimi sredstvi ... Če se bo naš narod odločil drugače, bom storil, kar zahteva demokracija, nič drugega mi ne preostane," je dejal Erdoğan na televiziji v odzivu na vprašanje, ali se bo oklepal oblasti.

Dodal je, da bo njegova stran spoštovala vse izide. Če opozicijo skrbi varnost na volitvah, bi morala spremljati vsa volišča in zagotoviti varnost, tako kot to počnejo člani njegove stranke AKP, je še dejal.

Erdoğan kot močna politična figura že dve desetletji kroji usodo Turčije. Med podporniki še vedno velja za voditelja, ki je dal glas konservativni muslimanski večini, prebivalcem Turčije pa omogočil gospodarsko blaginjo in rast. Toda pred prihajajočimi volitvami je njegov položaj ogrožen kot še nikoli doslej. Trdno vladavino Erdoğana in AKP-ja trenutno ogrožajo predvsem posledice februarskih potresov in huda gospodarska kriza.

Erdoğan je v petek izrazil prepričanje, da bo v nedeljo znova izvoljen za še en mandat in da si bo zagotovil parlamentarno večino.

Ankete v Turčiji napovedujejo tesen izid predsedniških volitev